Váratlan brüsszeli segítséget kapott Orbán Viktor szupermarketek elleni „harca”

Az Európai Bizottság szerint az áruházláncok visszaélnek fölényükkel, így szigorításokat vezethetnek be jövőre.

Kósa András
2017. 10. 17. 10:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínűleg maga a miniszterelnök sem gondolta volna, hogy éppen az általa oly sokat szidott Európai Bizottságtól kaphat segítséget egyik stratégiai célja eléréséhez. Mint megírtuk, iparági forrásaink szerint a Magyarországon működő külföldi áruházláncok arra készülnek, hogy a jövő évi választások után – különösen egy nagyarányú Fidesz-győzelem esetén – a kormány kísérletet tesz egy-két komolyabb külföldi piaci szereplő kiszorítására és helyettük magyar tulajdonosok helyzetbe hozására. Bár ezt cikkünk megjelenése után a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa, Szatmáry Kristóf tagadta, a szavai nem nagyon győzték meg az ágazat szereplőit.

Egy szakmai vezető azt mondta lapunknak, „teljesen logikus lépés lenne” az Orbán-kormány eddigi politikáját látva, ha megpróbálnának helyet csinálni egy-két kormányközeli magyar nagyvállalkozónak, ráadásul az év elején még maga

Orbán Viktor is arról beszélt egy lengyel fórumon, hogy a szerinte négy stratégiai fontosságú területen (energia, média, bankrendszer, élelmiszer-kereskedelem) már csak a legutóbbi az, ahol nincs magyar túlsúly,

„ebbe egyelőre beletörött a bicskájuk”, de később ismét meg fogják spórolni.

A magyarországi külföldi tulajdonú szupermarketek megszorongatására már eddig is több kísérlet történt (például előírték volna nekik, hogy minimum hány főt kell foglalkoztatniuk, vagy extra adót vetettek volna ki rájuk a parkolók miatt), de ezekbe egyelőre jórészt tényleg beletört a kormány bicskája. Részben éppen amiatt, mert az Európai Bizottság az uniós versenyjoggal ellentétesnek nyilvánította a kormányzati lépéseket. Most viszont maga a bizottság készül fellépni ellenük – piaci erőfölényükre hivatkozva.

Phil Hogan, a bizottság agrárügyekért felelős ír biztosa még pénteken Dublinban mondott egy beszédet, amiben azzal vádolta az európai áruházláncokat, hogy visszaélnek piaci erőfölényükkel az élelmiszertermelők kárára.

„A globalizáció és a tulajdonosi koncentráció együttes hatása oda vezetett, hogy ezek a multik szuper hatalommal bírnak a piacon” - fogalmazott Hogan,

aki szerint ez többek között a termelőkkel szembeni tisztességtelen eljárásokban nyilvánul meg. Az agrárbiztos szerint gyakori, hogy az áruházláncok sok hónapos késéssel fizetnek a beszállítóknak, az utolsó pillanatban mondanak le megrendelt tételeket vagy éppen visszamenőleges szerződésmódosításokat kényszerítenek a termelőkre. A beszédről beszámoló Politico brüsszeli napilap példaként a Tesco esetét idézte Nagy-Britanniából, a hipermarketlánc 2015-ben több mint egy éven át nem fizetett mezőgazdasági termelőknek, mert utólagos árvitába keveredett velük.

Hogan most azt ígérte, hogy

2018 elejére elkészülnek a konkrét javaslatokkal, melyek növelhetik a piaci transzparenciát, és erősebb helyzetbe hozhatják a beszállító élelmiszer-szövetkezeteket.

Várhatóan betiltják majd az utólagos szerződésmódosításokat, azt, hogy a termelőktől külön hozzájárulást kérjenek a marketingköltségekre vagy éppen a tárolás-, az el nem adott élelmiszer megsemmisítésének költségeire hivatkozva. Szó van arról is, hogy a tagállamok külön nemzeti hatóságokat állíthatnának fel a szupermarketek felügyeletére, amely pénzbüntetést szabhatna ki rájuk.

Az érintettek természetesen tiltakoznak. Neil McMillan az egyik brüsszeli lobbicég, az EuroComerce vezetője azt mondta, a bizottság egész megközelítése rossz, a sápot ugyanis alapvetően nem az áruházláncok szedik le a termelőkről, hiszen a legtöbb hiper- vagy szupermarket csak ritkán szerződik velük közvetlenül. McMillan szerint

az igazi „bűnösök” az élelmiszer-előállítók, az extra profit is náluk keletkezik elsősorban, az áruházláncok sokszor 1-3 százalékos árréssel tudnak csak dolgozni az éles verseny miatt.

„Tudom, hogy a termelők körében nagyon népszerű dolog a „sanyargató szupermarketeket szidni, de rossz helyre lőnek” – mondta a Politicónak az EuroCommerce vezetője.

Brüsszeli megfigyelők egyébként összefüggésbe hozzák Hogan mostani harcos fellépését azzal, hogy 2019-re a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjának is el kell készülnie. Bár ennek részleteiről egyelőre keveset tudni, az szinte biztos, hogy a közös uniós büdzsé 40 százalékát kitevő KAP kifizetéseit jelentősen megvágják majd, így a termelők biztosan nehezebb helyzetbe kerülnek.

Helyreigazítás

Cikkünk korábbi változatában valótlanul közöltük, hogy Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára nyilatkozott a cikkben közölt állításokkal kapcsolatban. A valóság ezzel szemben az, hogy Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa nyilatkozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.