Fúróval ütnek lyukat agyunkba a múlt borzalmai

Kovalovszky Dániel Capa-ösztöndíjas projektje a kommunizmus áldozatainak szenvedését mutatja be.

Vékony Zsolt
2017. 11. 16. 17:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar nosztalgiakedvelő nemzet. Szeret arról beszélni, régen mi és hogy zajlott a Kárpát-medencében, mi mindennek örülhettünk és mi mindentől kellett szenvednünk a honfoglalás óta eltelt több mint ezeregyszáz évben. Többnyire persze a rosszból jutott ki nekünk több (ahogy mondani szokás „ütközőzónában vagyunk”), és sajnos ezek egy részét még a mai napig sem tudta feldolgozni vagy átértékelni, helyén kezelni társadalmunk.

Főleg a Rákosi Mátyás és Kádár János nevével fémjelzett évtizedek hagytak olyan mély sebeket Magyarország testén (egyes állampolgárokén is), hogy azokat a rendszerváltás óta eltelt több mint negyedszázad sem tudta minden esetben enyhíteni. Vannak, akik úgy vitték magukkal a sírba megpróbáltatásaik terhét, hogy sosem voltak képesek feldolgozni azokat, mások a mai napig ezzel együtt élik mindennapjaikat.

Kovalovszky Dániel fotográfus is úgy érzi, vannak még bőven adósságaink azokkal szemben, akiket ártatlanul, koholt vádak alapján küldtek börtönbe vagy munkatáborba a kommunizmus évei alatt. Éppen emiatt a Capa-nagydíj 2017-es ösztöndíjasaként arra vállalkozik, hogy képeken keresztül mutassa be annak a világnak az emlékét, amelyben sokan haltak meg értelmetlenül és sokaknak nyomorodott meg a teste és a lelke.

„Munkámban az emberi szabadság és demokrácia törékenységét kezdtem el vizsgálni végigjárva Magyarországon a kommunista diktatúra meghatározó helyszíneit jelenkori állapotukban. A politikai elítéltek emlékirataira bukkanva egy ijesztő és eddig ismeretlen világ tárult fel előttem, amely rádöbbentett arra, hogy mennyire felszínes a történelmi tudásom erről a korszakról. Elhatároztam, hogy egy vizuális gyűjtésbe kezdek, amely ennek az átláthatatlan időszaknak egy sokak számára ismeretlen, de mégis jelentős részét tárná fel: az 1956-os forradalom előtti és utáni börtönvilágot. Az ott átélt testi-lelki szenvedéseket nem lehet fényképekkel visszaadni, de mégis megpróbálok valamit előhívni a fogvatartottak emlékeiből, megidézve ezzel a korra jellemző atmoszférát” – írja munkájáról a fotós.

Kovalovszky a helyszíneket végigjárva, a fotográfia segítségével keresi a válaszokat arra, hogy hogyan lehetett átélni a meghurcoltatásokat és a bezártságot, megőrizve közben az emberi méltóságot. Ezúttal elsősorban az érdekli, hol vannak az emberi elme tűrőképességének határai és hogyan kezd a túlélési ösztön automatizálódni egy végtelenül kilátástalan és kiszolgáltatott helyzetben.

A projektet a fotográfus olyan idős emberek portréival és személyes történeteivel igyekszik bővíteni, akik az általa dokumentált helyeken raboskodtak. Igyekszik olyan portréalanyokat felkutatni, akik „a közélettől és szerepléstől távol, visszahúzódva élnek, cipelve ezt a súlyos történelmi terhet, amelynek teljes feldolgozására már nem maradt idő az életükben”. Munkájának nehézsége, hogy a még élő, egykor politikai foglyok sorra eltávoznak, és a helyszínek is folyamatosan átalakulnak vagy megszűnnek.

„Bízom abban, hogy a munkám egyszer történelmi szempontból is értéket fog képviselni és közvetíteni tud valamit a jövő generációinak, akik már egy szabad világba születtek és csekély a tudásuk arról, hogy mit élt át akkor egy generáció” – emeli ki Kovalovszky Dániel. A hatás mindenesetre valóban erős. A stilizált, rideg, ugyanakkor minimalizmusukban és nagyon sokat eláruló képeket elnézve agyunkba úgy üthetnek lyukat durván és fájdalmasan a korszak borzalmai, mint egykoron a rabok által használt Böhler fúrógép a sziklákba a csolnoki bányában. 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.