A lezüllött turistaparadicsom, ahol a transzneműek rejtőznek el a világ elől

Polgár András fotográfus 2015 óta dokumentálja a „férfi testbe született nők” életét Bali szigetén.

Ficsor Benedek
2018. 01. 02. 14:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Indonézia a világ legnépesebb muszlim országa, 260 millió lakosának csaknem 90 százaléka az iszlám vallás tanítása szerint él. A több mint 17 ezer szigetből álló ország egyik legismertebb szeglete Bali, ez a Pest megyénél kisebb területű sziget, amelyet alig több mint négymillióan laknak. Bali az indonéz hindu kisebbség központja, a vallási hagyományoknak köszönhetően a sziget épp elegendő kiskaput nyitott a befektetők számára az elmúlt évtizedekben ahhoz, hogy a nagyrészt érintetlen természetet turistaparadicsommá alakítsák.

Balit csaknem 4,5 millió nyaralni vágyó külföldi (és ennél jóval több belföldi utas) kereste fel tavaly, a mennyiség pedig ez esetben szükségszerűen együtt jár a minőség zuhanásával. A turisztikai beruházások a környezeti károkon túl a helyi közösségek identitását is válságba sodorták, a szigetre látogató tömegek miatt így szép lassan eltűnik mindaz, amiért korábban érdemes volt felkeresni Balit. Persze nem mindenki bosszankodik a meredeken emelkedő turistaszám miatt, a sziget ugyanis időközben a szórakoztatóipar és a prostitúció fellegvára lett, így a milliós nyaralóközönség rengeteg ember megélhetését biztosítja, a kérdés csak az, milyen áron.

Sokan, akik arra kényszerülnek, hogy áruba bocsássák a testüket, saját akaratukból döntenek Bali mellett. Ez ugyanakkor csupán a szabad választás illúziója, a helyzetükön nem sokat segít. A sziget éjszakai életét kiszolgáló szórakozóhelyek a keresletnek megfelelően a heteroszexuális mellett a homoszexuális és a transznemű prostituáltakra is komoly hangsúlyt helyeznek. Bali, a nem túl messzi Thaiföldhöz hasonlóan, a transzszexuálisok paradicsoma – és búvóhelye is egyben.

Mindazok, akik nőként férfi testbe születtek, Balin találhatnak menedéket. Bár a nemváltás az egész országban legális, a muszlim családok nagy része számára elfogadhatatlan, hogy gyermekük más neműként élje tovább az életét, mint ahogy megszületett. A transzneműek ezért többnyire a rokonságtól távol, új helyen kezdenek új életet, Bali tárt karokkal fogadja őket, a szórakoztatóiparnak köszönhetően pedig mára az éjszakai élet meghatározó alakjaivá váltak.

Hogy saját nemüknek megfelelően élhessenek, számos sebészeti beavatkozásnak vetik alá magukat, amelyeket jellemzően Thaiföldön és Dél-Koreában végeztetnek el, hiszen ott jóval olcsóbban dolgoznak az orvosok, mint Indonéziában. A műtétek és azokat követő hormonkezelés azonban elég költségesek ahhoz, hogy nappali munkájuk mellett éjszakánként áruba bocsássák a testüket. Mivel a prostitúció tilos, mindezt masszázsszalonok extra szolgáltatásaként vagy randiapplikációkon, online hirdetéseken keresztül bonyolítják le. Sokan jakartai ügynökségek segítségével Szingapúrban és Hongkongban is dolgoznak escortként.

Polgár András városépítészként került kapcsolatba a fotográfiával, az egyetem mellett elvégezte a Szellemkép fotósiskoláját és később a MÚOSZ fotóriporteri képzését is. Fő érdeklődési területe az ember és környezete, különös tekintettel a metropoliszokra. A világ számos nagyvárosát kereste fel, így jutott el Indonézia fővárosába, Jakartába is, 2015-ben. A metropolisz forgatagában eltöltött egy hónap után pihenni utazott Balira, ahol kapcsolatba került a helyi transznemű közösség tagjaival. Előzetes koncepció nélkül érkezett a szigetre, ám hamar felismerte a témában rejlő lehetőségeket. Közel nyolcvan embert keresett fel a fotózás ötletével, közülük először csupán négyen vállalták a szereplést. Ahogy kialakult a bizalom, bekerült a körforgásba, és egyre többen nyíltak meg kamerája előtt. Így indult a történet, idén júniusban pedig már negyedszer utazott vissza Balira. Hosszú távú fotográfiai projektként tekint a munkára, amelyben nem az általános jelenségre, hanem az egyes emberekre koncentrál. – Számomra ez pozitív történet. Bali lezüllött turistaparadicsomának közepén, a személyes történetekben megtalálhatjuk a harmóniára való törekvést és az áldozatvállalást.

Polgár András úgy tekint a fotósorozat szereplőire, mint extrém önmegvalósítókra, akik szembemennek a társadalmi normákkal, környezetük és családjuk elvárásaival azért, hogy végre olyan testben élhessenek, amilyenre mindig is vágytak. – Azért is szeretném, hogy Magyarországon minél többen megismerjék a sorozatot, mert ez egy komoly nyitás a világ egy kevésbé ismert részére.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.