Az MSZP máma már nem hasad tovább – vagy mégis?

Lehet, hogy az MSZP kedden tovább hasad – Mesterházy Attila sorsáról dönt a fegyelmi bizottság.

2019. 03. 04. 15:00
null
Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden összeül a szocialista párt Legény Zsolt vezette fegyelmi bizottsága, hogy döntsön arról, kizárják-e a volt elnököt, Mesterházy Attilát a pártból.

Vajon ki érti ezt?

Szerintem mindenki.

A hivatalos indoklás szerint a testületet Kurtyán Ferenc Tolna megyei alelnök feljelentése miatt hívták össze. Az alelnök csinos kis listát állított össze Mesterházyról: ezek szerint a volt pártelnök szivárogtatta ki a nyilvánosságnak a párt februári választmányi üléséről készült videót, túl sokat jár vidékre önálló kampányt folytatni, ezenkívül gyakran utazik az Egyesült Államokba a párt pénzén, ráadásul ott a republikánusokkal építgeti a kapcsolatait.

És ezek természetesen főbenjáró bűnök, mert megbontják az MSZP egységét.

Ez mind nagyon szépen hangzik, de valójában másról van szó. Mesterházy Attilával leginkább az a bajuk a meggyökeresedett, régi vágású kádereknek, hogy egyáltalán akar valamit.

Ha nem is nagyon újat, ha nem is nagyon radikálisan mást, de mégis változtatni szeretne. Nem bánná, ha az MSZP egy kevésbé egybites, az Orbán Viktor iránti mélységes gyűlöleti napi mantrázása mellett – vagy helyett – még valamit felmutatni képes párt lenne. Ne adj’ isten, el tudna képzelni egy stratégiát, komolyan vehető programot, ami már időtlen ideje nincs a pártnak. Még az is elképzelhető, hogy egy kevésbé acsarkodó, kevésbé a földön fetrengő és kevésbé cirkuszi komédiás szerepét játszó pártot képzelne, amelyik nem csak a legelvakultabb – és szűkülő – táborának akar megfelelni, hanem a választók széles rétegeinek.

Mesterházynak már korábban is voltak ilyen próbálkozásai, próbált már szalonképesebb pártot formálni az MSZP-ből, de a vége mindig az lett, hogy az ellenlábasai háttérbe szorították. Úgy tűnik, most is ez lesz a sorsa. Ha nem holnap, akkor holnapután. Ugyanis az MSZP régi gárdájának éppen az a legveszélyesebb, amit Mesterházy akar: változtatni bármin is, új gondolatokat, embereket, koncepciót kidolgozni – hiszen annak az lesz a vége, hogy a biztos pozíciók meginognak, a biztos pénzforrások elapadnak, a jól megszokott privilégiumok és kedvezmények megszűnnek.

Bármilyen fájó, de az MSZP mint kommunista utódpárt nem több, mint a múlt rekvizituma.

Ahogyan a szocialisták roppant kínos vergődését látjuk, kapaszkodásukat az utolsó egzisztenciális forrásukba, újra és újra Márai Sándor örökérvényű megfigyelése jut az eszünkbe: „A kommunizmus megbukott minden értelemben, de a kommunistáktól nehéz lesz megszabadulni, mert senki sem olyan veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem a meztelen életét és a zsákmányt.”

Valóban veszedelmesek: decemberben vezető szocialista politikusokat figyelt meg egy felkért izraeli cég, a célkeresztben pedig a hírek szerint épp Mesterházy Attila állt. Neki és az őt követőknek – Fodor Csaba Zala megyei elnöknek és több társuknak – aligha lesz más választásuk, mint egy új szervezetben való gondolkodás.

Az MSZP pedig – jól megérdemelve sorsát – máma is hasad tovább.

Legény (Zsolt) legyen a talpán, aki ezt meg tudja állítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.