Újabb történelmi csúcs a foglalkoztatásban

Kevesebb a munkanélküli is, 2009 eleje óta először 400 ezer alá esett az állástalanok száma.

WA
2014. 02. 26. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KSH legfrissebb adatai szerint 2013. november és 2014. január között a 15–74 év közötti foglalkoztatottak létszáma 176 ezer fővel emelkedett, az egy évvel korábbi 3 millió 854 ezerről 4 millió 30 ezer főre, így a foglalkoztatási ráta 52,9 százalékra nőtt, ami újabb történelmi csúcsot jelent. Négy év alatt 280 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. A növekedésben a közfoglalkoztatás mellett a versenyszféra is egyre jelentősebb szerepet játszik, amit a KSH korábbi létszámadatai is visszaigazoltak. A munkanélküliségi ráta öt éve nem látott alacsony szinten, 8,9 százalékon áll – írja közleményében az NGM (Nemzetgazdasági Minisztérium).

Az idei év első hónapjában tovább csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma Magyarországon, 437 200 álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében, ami több mint 200 ezres – 32,6 százalékos – csökkenés az előző év azonos időszakához képest.

 

A miniszterelnök február 12-i pekingi látogatásán kijelentette, hogy a cél a teljes foglalkoztatottság elérése. Ez azt jelenti, hogy „a munkanélküliséget 3-4 százalékra fogjuk leszorítani”, így lényegében mindenki folyamatosan talál majd munkalehetőséget – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök február 17-i évértékelő beszédében külön kiemelte, hogy míg Európában inkább csökken, nálunk nő a foglalkoztatottság.

A 15–74 éves korcsoportban a foglalkoztatási ráta az előző év azonos időszakában mért 50,4 százalékról 52,9 százalékra, vagyis 2,5 százalékponttal emelkedett. A 15–64 éves korosztályban a ráta 2,9 százalékpontos emelkedése volt megfigyelhető. A foglalkoztatottak számának nemek szerinti alakulását tekintve az tapasztalható, hogy mindkét nem esetében javultak a mutatók. A 15–64 év közötti férfiak foglalkoztatási rátája az előző év azonos időszakához képest 3,5 százalékponttal, 66 százalékra nőtt, míg a nők rátája 2,3 százalékpontos emelkedést mutatott (54,2 százalék). 54 százalék feletti értéket még korábban sohasem regisztráltunk nőknél.

Magyarországon 94 ezer fővel kevesebben voltak állás nélkül a 2013. november – 2014. január közötti időszakban, mint egy évvel korábban. Ez azt jelenti, hogy a munkanélküliek száma 393 ezerre csökkent, a munkanélküliségi ráta pedig 2,3 százalékponttal mérséklődött, így 8,9 százalékon áll. Erre 2009 első negyedéve óta nem volt példa. A 25–54 éves korosztály munkanélküliségi rátája tovább csökkent, ezzel 7,9 százalékon áll. E legaktívabb korosztályban csaknem 80 ezer fővel csökkent a munkanélküliség a tavalyi év azonos időszakához képest. A munkaerőpiac legkisebb arányt képviselő szegmense, a 15–24 éves korcsoport 24,2 százalékos munkanélküliségi rátája 4,2 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt. A munkanélküli férfiak és nők aránya is csökkent az előző év azonos időszakához képest, előbbi 2,9, utóbbi 1,6 százalékponttal.

A kormány jól működő foglalkoztatási programjai – például az Első munkahely garancia program, a lakhatási támogatás vagy a kkv-k munkahelyteremtését támogató pályázat – láthatóan javítják az ország foglalkoztatási helyzetét. Az újabb kedvező adatok pedig alátámasztják, hogy a kormány jó úton halad a foglalkoztatottság növelésében és a munkanélküliség visszaszorításában – reagált a KSH adataira az NMG.

Tavaly a bruttó átlagkereset 3,4, a nettó 4,9 százalékkal nőtt a nemzetgazdaságban, 2013. január–decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete elérte a 230 700 forintot – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) február 21-én. Az NGM egy korábbi közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdaság növekedése a foglalkoztatottság emelkedése mellett a jövedelmek bővülését is magával hozza, ami a háztartások jövőbeli fogyasztását tovább emeli. Ezzel párhuzamosan tovább javítja az államháztartás egyenlegét is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.