Ennyivel nőttek 2013-ban a magyar keresetek

Közel öt százalékkal nőttek az átlagkeresetek 2013-ban.

KA
2014. 02. 21. 8:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly a bruttó átlagkereset 3,4, a nettó 4,9 százalékkal nőtt a nemzetgazdaságban, 2013. január–decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete elérte a 230 700 forintot. Az átlagkereset a versenyszférában 3,6 százalékkal nőtt. A költségvetés területén – a közfoglalkoztatottak nélkül – átlagosan 6 százalékos volt a bruttó kereset emelkedése. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 242 200, míg a közszférában – a nem közfoglalkoztatás keretében – foglalkoztatottak 227 800 forintot kerestek. A közfoglalkoztatottak átlagkeresete 76 800 forint volt.

A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak, elérték a 471 000 forintot. Ezt az információ és kommunikáció követte 426 500 forinttal, valamint az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 410 500 forinttal. A legkevesebbet, 147 000 forintot a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, 151 300 forintot a humán-egészségügyi, szociális ellátás, illetve 169 200 forintot az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység ágakban dolgozók keresték.

 

Január-decemberben a költségvetési szférában dolgozók egy része átlagosan 10 100 forint, az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó kompenzációt kapott, míg a nonprofit szervezeteknél az erre jogosultak átlagosan 9800 forint juttatást kaptak ezen a címen. Tavaly a rendszeres, prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli kereset átlagosan 3,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos, családi kedvezmény nélkül számított nettó kereset 151 100 forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 104 400, a szellemi foglalkozásúaké 201 300 forint. A versenyszférában a nettó keresetek 5,2, a közszférában a közfoglalkoztatottak nélkül 7,1, a nonprofit szervezeteknél 4,2 százalékkal nőttek 2012 azonos időszakához képest. A 243 800 forintos nemzetgazdasági szintű, átlagos havi munkajövedelem 3,5 százalékkal volt magasabb a 2012. január-decemberinél.

A tartósan alacsony, 1,7 százalékos infláció mellett 3,1 százalékos volt a reálbér-növekedés tavaly, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatóját értékelve.

A KSH tájékoztatása szerint tavaly a nemzetgazdaságban a bruttó átlagkeresetek 3,4, a nettó átlagkeresetek 4,9 százalékkal nőttek az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A tárca közleményében kiemelte: az újabb reálbér-emelkedés kedvezően hat a családok anyagi helyzetére, ami tovább segíti a lakossági fogyasztás növelését, és ezen keresztül a gazdaság bővülését.

Az NGM hangsúlyozta azt is: a kormány sikeres foglalkoztatáspolitikai intézkedései, például az Első Munkahely Garancia Program, a lakhatási támogatás vagy a kkv-k munkahelyteremtését támogató pályázat megmutatkoznak a statisztikákban is, egy év alatt 34 ezerrel nőtt a versenyszféra 5 fő feletti vállalkozásainál alkalmazásban állók száma.

A foglalkoztatás növekedése mellett a bérek adóterheinek mérséklődése, a minimálbéremelés, valamint a rezsicsökkentés hatása kedvező a lakosság anyagi helyzetének stabilizálódására. Mindez a kormányzat sikeres gazdaságpolitikáját mutatja, amely szerint a növekedés 2014-ben meghaladhatja a 2 százalékot is – közölte az NGM.

Mint arról korábban beszámoltunk a magyar gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben a piaci elemzők által is nagyobb mértékben növekedett. Varga Mihály szerint tartható lesz a gazdasági növekedés. A nemzetgazdasági miniszter szerint bízni lehet abban, hogy tartható lesz a gazdasági növekedés, a magyar gazdaságnak komoly tartalékai vannak, 2014-ben az exportpiacok bővülése tovább húzhatja a gazdasági növekedést, és ebben a belső kereslet növekedése is komoly mértékben segíthet.

Az NGM szerint a növekedéshez mindhárom termelő ágazat, a mezőgazdaság, az ipar és az építőipar egyaránt hozzájárult. A mezőgazdasági termelés dinamikus növekedéséhez a 2012-esnél lényegesen kedvezőbb időjárási viszonyok is hozzájárultak. Az ipari termelés 5 százalék felett növekedett, amit támogatott a külső kereslet élénkülése, az elmúlt időszak autóipari kapacitásbővítése és a magára találó belső kereslet.

A gazdaság növekedésének fokozatos gyorsulása a munkaerőpiacra is kedvezően hat, amit jól mutat az is, hogy több mint 4 millióan dolgoznak, ami 1992 óta a legmagasabb regisztrált érték. A versenyszférában tavaly 30 ezer új munkahely jött létre. További pozitívum, hogy a munkanélküliek száma is számottevően, mintegy 70 ezer fővel csökkent egy év alatt – tájékoztatott a minisztérium.

Az NGM szerint a gazdaság növekedése a foglalkoztatottság emelkedése mellett a jövedelmek bővülését is magával hozza, ami a háztartások jövőbeli fogyasztását tovább emeli. Ezzel párhuzamosan tovább javítja az államháztartás egyenlegét is. A kilátások kedvezőek a következő negyedévekre is, amit a külső konjunktúra várható élénkülése mellett az üzleti és fogyasztói várakozások, illetve a rendelésállományi adatok is alátámasztanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.