Hatalmas áttörés a nők foglalkoztatásában

Csaknem százezerrel több nő dolgozik, mint 2010 előtt; a kisgyermekeseknek nagyon jól jött a gyed extra.

VZ
2014. 02. 13. 18:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca csütörtöki közleménye szerint a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos emlékeztetett, hogy tavaly a negyedik negyedévben csaknem százezerrel több 15–64 éves korú nő dolgozott, mint az előző kormány utolsó évének ugyanezen időszakában. 2012-ben húszéves csúcsra emelkedett a nők foglalkoztatási rátája, amely várhatóan 2013-ban tovább nőtt.

A hatévesnél fiatalabb gyermeket nevelő nők foglalkoztatási rátája 2012-ben 2,1 százalékponttal emelkedett, 15 ezerrel többen dolgoztak, mint korábban, de Magyarország még ezzel a növekedéssel is sereghajtó az unióban – ismerteti a közlemény.

A miniszteri biztos szerint a munkavállalóknál a növekedés gátja a gyed melletti munka tiltása, valamint a gyermekek napközbeni ellátásának problémája volt, míg a munkaadók el akarták kerülni, hogy az alkalmazott hosszan kiessen a munkából, az atipikus munkakörök fenntartása pedig pluszfeladatot és -költséget jelentett.
Korábbi hibás megoldásokat javított ki a jelenlegi kormány, amikor felismerte, hogy a valódi megoldás a rugalmasságban rejlik, és ezt szolgáló intézkedéseket hozott – hangsúlyozta Szalai Piroska.

A gyed extrával kapcsolatban, amely kalkulátorral is könnyedén kiszámolható, Szalai Piroska hangsúlyozta: csak néhány hét telt el a jogszabály hatályba lépése óta, így statisztika még nincs, de a kisgyermekes anyák munkaerőpiacra való visszatérésével foglalkozó civil szervezetek azt jelezték, hogy komoly érdeklődést tapasztalnak, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár irodáiba is egyre többen mennek be, hogy a gyed extráról érdeklődjenek.

Sorolta: 2011-től az egykulcsos adórendszer igazságos, munkára ösztönző változtatás volt. 2012-től új, korszerű, rugalmas munkajogi szabályozás született, amit a 2013-ban bevezetett munkahelyvédelmi akció keretében adott járulékkedvezmény követett. A családi adókedvezmények komoly segítséget jelentenek már az egy és két gyermeket nevelőknek is. 2014-től a gyed extra feloldotta az egyik legkomolyabb gátat, így az anyák már dolgozhatnak a gyed mellett, valamint megjelent a diplomás gyed lehetősége is – áll a közleményben.

A kisebb gyermek születésekor a nagyobb után járó gyed vagy gyes is megmarad a családban. Kézzelfogható eredmény továbbá, hogy a gyed maximális értéke 42 ezer forinttal nőtt 2009 óta, míg a bölcsődei férőhelyek száma 2009–2012 között tízezerrel emelkedett – emelte ki az NGM.

A gyermekgondozási díj mellett is jár a bölcsődei ellátás a szülőknek – hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelős államtitkára a gyed extra intézkedéscsomagról tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.