Beindult az ipari termelés Magyarországon

Az ipar kibocsátása tavaly decemberben 6,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

BL
2014. 02. 06. 8:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index decemberben 1,9 százalékkal csökkent. A 4,4 százalékos kiigazított, éves szintű index lassulást jelez a novemberi 6,2 százalékos növekedéshez képest. Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese szerint ezt elsősorban az energiaszektor lassuló termelése okozta decemberben. Kifejtette, hogy a villamosenergia-iparban folyamatosan esik vissza a termelés, míg a gázszektorban a decemberi enyhe időjárás miatt kevesebb gáz fogyott, mint egy évvel korábban.

A szakember szerint a feldolgozóipar termelését továbbra is a járműipar húzza, ez az ágazat már az egynegyedét adja a teljes feldolgozóiparnak. A többi ágazatban messze nincs ekkora növekedés. A kiépült kapacitások tavaly a negyedik negyedévben beindultak, és az élénkülő külső és belső kereslet is támogatja a növekedést. Ráadásul tavaly decemberben az előző évvel ellentétben rendes műszakban dolgoztak a gyárak – közölték.

2013 novemberében az ipari termelés 3,5 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához képest, a munkanaphatástól megtisztított érték pedig ennél is jelentősebb, 5,8 százalékos emelkedést mutatott. Mint akkor megírtuk, a kedvező teljesítményt továbbra is a járműgyártás segítette a legnagyobb mértékben, de nagyban hozzájárultak a kapcsolódó beszállítói ágazatok is.

A kiskereskedelemben is kedvezők voltak a decemberi adatok. A kiugró novemberi növekedés után az év utolsó hónapjában is 1,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az egy évvel korábbihoz képest. A kiigazítatlan adatok szerint 2,3 százalékos volt a növekedés – jelentette szerdán az első gyorsbecslés alapján a KSH.

Tízszázalékos éves összevetésű ipari termelésnövekedést jósolt Magyarországnak a Capital Economics. A külföldi elemzők arra is felhívták a figyelmet: hazánk 2011 óta nem látott teljesítményt produkált. Londoni pénzügyi elemzők a magyar gazdaság aktivitási adatai és előremutató jelzőszámai alapján a 3 százalékos magyar GDP-növekedést sem tartják kizártnak idén.

Kedvező adatokat közölt január elején az Eurostat is: Magyarország az Európai Unió országai közül a negyedik helyen végzett a gazdasági növekedést tekintve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.