Káprázatosat durrantott a hazai járműipar

1,4 százalékkal nőtt Magyarország ipari teljesítménye tavaly, az NGM beérett gyümölcsöt lát a KSH friss adataiban.

MNO
2014. 02. 12. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beértek a kormány aktív iparpolitikájának eredményei: a KSH legfrissebb adatai szerint hazánk ipari termelése 1,4 százalékkal nőtt 2012-höz képest, az előző év decemberében pedig 6,8 százalékkal bővült 2012 azonos időszakához viszonyítva. A tavalyi év második felében folyamatos volt az ipari teljesítmény erősödése, és tartós növekedést vetíthet előre, hogy a feldolgozóipari ágazatok rendelésállománya kiugróan magas mértékben, csaknem 85 százalékkal emelkedett 2013 decemberében.

A tavalyi év növekedési fordulatot hozott a hazai járműipar életében is, a termelésbővülés húzószektora ugyanis a járműgyártás volt: kibocsátása kiemelkedő mértékben, 19 százalékkal, kivitele pedig több mint 18 százalékkal nőtt 2013-ban. Az ipari export éves szinten 4,9, míg decemberben 12,9 százalékkal emelkedett az egy évvel korábban mértekhez képest.

A feldolgozóipar termelése is javult 2013-ban: a kibocsátása az év első felében még a 2012-es szint alatt mozgott, a második felében már 5,3 százalékkal meghaladta azt, így az év egészében a feldolgozóiparban 2 százalékos termelésbővülést regisztráltak. Összesen hat alágban nőtt a termelés tavaly.

Az év utolsó hónapjában is remek teljesítményt nyújtott a feldolgozóipar: a szektor 8,6 százalékos növekedést tudott felmutatni, melyben nagy szerepe volt annak, hogy tizenhárom alága közül nyolcban volt tapasztalható termelésbővülés. A feldolgozóipari termelés közel egynegyedét adó járműgyártás kibocsátása közel másfélszeresére emelkedett. A második legnagyobb alág, az élelmiszer, ital és dohánytermékek gyártása 6,4 százalékkal nőtt.

Az ipari termelés folyamatos növekedése illeszkedik a kormánynak ahhoz a törekvéséhez, amely a termelőszektor megerősítésével, aktív iparpolitikával kívánja a magyar gazdaság jó teljesítményét tartósan fenntartani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.