Hét éve nem látott bővülés Magyarországon

2,7 százalékkal nőtt a hazai gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben, ami jelentősen meghaladja a piaci várakozásokat.

KA
2014. 02. 14. 8:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bruttó hazai termék (GDP) 2,7 százalékkal emelkedett 2013 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A múlt év egészét tekintve 1,1 százalékos volt a gazdasági növekedés – jelentette első gyorsbecslése alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Pozsonyi Pál, a KSH főosztályvezetője közölte, hogy utoljára 2006-ban volt ennél nagyobb éves GDP-növekedés. A tavalyi negyedik negyedévben a bővülést alapvetően a mezőgazdaság, az ipar és az építőipar teljesítményének növekedése okozta – tette hozzá. A GDP 2012-ben 1,7 százalékkal elmaradt az előző évitől, 2011-ben pedig 1,6 százalékos volt a gazdasági növekedés 2010-hez viszonyítva.

A GDP mind a nyers adatok, mind a naptárhatás kiszűrésével 2,7 százalékkal nőtt tavaly a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, míg a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok 2,8 százalékos növekedést mutatnak.

 

A javuló külső és belső kilátások hatására tovább gyorsulhat a bruttó hazai termék (GDP) növekedése az idén az MTI által megkérdezett elemzők szerint. Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője rámutatott: két egymást követő negyedévben is jelentős volt a gazdaság bővülése. Szerinte is kedvezők a kilátások; az ipar és az építőipar növekedésére, valamint a belső fogyasztás és a beruházások fokozatos emelkedésére számít, és úgy véli, az idén 2-2,5 százalék között lehet az éves növekedés.

Az Erste Bank elemzői szerint az idén 1,9 százalékkal bővülhet a gazdaság, amit az export helyett már inkább a lakossági fogyasztás és a beruházások sokéves mélypontról való elrugaszkodása táplálhat.

Négyszázalékos gazdasági növekedést és teljes foglalkoztatottságot tűzött ki célul a kormány – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök Pekingben egy kínai–magyar üzleti fórumon február 12-én. A kormányfő a megjelent mintegy 300 kínai üzletember figyelmébe ajánlotta a többi közt a magyar energiaszektort, a turizmust, a gyógyszer- és élelmiszeripart, valamint az autóipart.

2013 negyedik negyedévében a magyar gazdaság növekedésének üteme tovább gyorsult. A KSH előzetes adatai alapján a bruttó hazai össztermék 2,7 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Hasonló dinamikus növekedésre hét éve nem volt példa Magyarországon. A kedvező adatok jelentősen meghaladják a piaci várakozásokat – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az NGM szerint a növekedéshez mindhárom termelő ágazat, a mezőgazdaság, az ipar és az építőipar egyaránt hozzájárult. A mezőgazdasági termelés dinamikus növekedéséhez a 2012-esnél lényegesen kedvezőbb időjárási viszonyok is hozzájárultak. Az ipari termelés 5 százalék felett növekedett, amit támogatott a külső kereslet élénkülése, az elmúlt időszak autóipari kapacitásbővítése és a magára találó belső kereslet.

A gazdaság növekedésének fokozatos gyorsulása a munkaerőpiacra is kedvezően hat, amit jól mutat az is, hogy több mint 4 millióan dolgoznak, ami 1992 óta a legmagasabb regisztrált érték. A versenyszférában tavaly 30 ezer új munkahely jött létre. További pozitívum, hogy a munkanélküliek száma is számottevően, mintegy 70 ezer fővel csökkent egy év alatt – tájékoztatott a minisztérium.

Az NGM szerint a gazdaság növekedése a foglalkoztatottság emelkedése mellett a jövedelmek bővülését is magával hozza, ami a háztartások jövőbeli fogyasztását tovább emeli. Ezzel párhuzamosan tovább javítja az államháztartás egyenlegét is. A kilátások kedvezők a következő negyedévekre is, amit a külső konjunktúra várható élénkülése mellett az üzleti és fogyasztói várakozások, illetve a rendelésállományi adatok is alátámasztanak.

Korábban arról írtunk, hogy valószínűleg jóval 2 százalék fölé gyorsult a magyar gazdaság éves összevetésben számolt növekedési üteme a tavalyi negyedik negyedévben. Londoni elemzők február 13-i helyzetértékelésükben a tavalyi negyedik negyedévre jóval 2 százalék feletti éves összevetésű GDP-növekedést jósoltak.

A Renaissance Capital elemzője a gazdasági növekedés gyorsulására számít Magyarországon, Charles Robertson szerint a GDP az idei 2,5 százalékot követően jövőre 4 százalékkal bővülhet – írta a Forbes hírportál. A vezető orosz befektetési társaság elemzője szerint a javulás jelei láthatók Spanyolországban és szerte Európában is, de úgy véli, ami Magyarországon történik, „na, úgy néz ki, egy fellendülés”.

A magyar gazdaság aktivitási adatai és előremutató jelzőszámai alapján 3 százalékos GDP-növekedés sem kizárt idén, a fellendülés gyorsulásával egy időben zajló monetáris enyhítés azonban jövőre az infláció megugrásának kockázatával járhat – vélekedtek előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

Február 13-án látott napvilágot, hogy decemberben az építőipar termelése 11,4 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál és 1,3 százalékkal maradt el a novemberitől szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.