Két százalék fölé gyorsulhatott a magyar GDP-növekedés

A magyar gazdaság erőteljesen kezdte az idei évet is.

MNO
2014. 02. 10. 18:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai a pénteken esedékes előzetes becslés előtt összeállított prognózisukban közölték, hogy az általuk használt növekedéskövető mérési modell – GDP tracker – jelzése szerint a magyar hazai össztermék 2,5 százalék körüli mértékben bővülhetett a tavalyi utolsó három hónapban az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest.

A ház elemzői szerint úgy tűnik, hogy a magyar gazdaság teljesítményének az exportvezérelt hazai ipari szektor kilábalása és a belső kereslet erősödése egyaránt jót tett.

A negyedéves összevetésben mért, szezonális kiigazítással számolt növekedési adatok a magyar gazdaságban rendszerint kilengésre hajlamosak, de a Capital Economics számítási modellje szerint a cég által várt 2,5 százalékos éves növekedés 0,4 százalékos növekedésnek felelne meg az előző negyedévhez viszonyítva. Ez azt jelentené, hogy negyedéves összehasonlításban lassulhatott a növekedési ütem a tavalyi utolsó negyedben, tekintettel arra, hogy a harmadik negyedévben 0,9 százalékkal bővült a magyar gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez viszonyítva – hangsúlyozták a Capital Economics elemzői.

Kedvező adatokat közölt korábban az Eurostat: Magyarország az Európai Unió országai közül a negyedik helyen végzett a gazdasági növekedést tekintve. A 2013-as harmadik negyedéves GDP-növekedésről szóló végleges adatokat nézve kitűnik, az unióban lassult az élénkülés.

A magyar gazdaság kiugró ütemű növekedésére utalhat az Európai Bizottság január 9-én ismertetett új, több mint egy évtizedes csúcsot jelző gazdasági hangulatindexe, bár múltbeli példák alapján elképzelhető, hogy a korreláció ezúttal nem ennyire szoros – vélekedtek értékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

 

„Fellendülés”

 

A Renaissance Capital elemzője a gazdasági növekedés gyorsulására számít Magyarországon, Charles Robertson szerint a GDP az idei 2,5 százalékot követően jövőre 4 százalékkal bővülhet – írja a Forbes hírportál. A vezető orosz befektetési társaság elemzője szerint ugyan a javulás jelei láthatók Spanyolországban és szerte Európában, de úgy véli, ami Magyarországon történik, „na, úgy néz ki egy fellendülés”.

Az időközben beérkezett teljesítményjelzők – például az Európai Bizottság gazdasági hangulatindexe – mindazonáltal arra vallanak, hogy a magyar gazdaság erőteljesen kezdte az idei évet is. Fennáll ugyanakkor az a lehetőség, hogy a választások előtti gazdaságélénkítő intézkedések kifutásával az év későbbi szakaszában ismét lassulni kezdhet a növekedési ütem – vélekedtek hétfői előrejelzésükben a Capital Economics londoni elemzői.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének szakértői 2,3 százalékos éves összevetésű GDP-növekedést valószínűsítenek a tavalyi negyedik negyedévre. Véleményük szerint a gyorsulás elsődleges hajtóerejét a belépő éves bázishatások adhatták.

Szintén azt jósolták ugyanakkor, hogy a szezonális kiigazítással számolt negyedéves növekedés – az ipari teljesítmény év végi gyengülése miatt – jelentősen lassulhatott. Az előző negyedévhez viszonyított negyedik negyedévi növekedés a ház becslése szerint 0,2 százalék lehetett a magyar gazdaságban a harmadik negyedévben mért, ugyanígy számolt 0,9 százalék után.

A JP Morgan londoni elemzői 2014 egészére 2,1 százalékos GDP-növekedést várnak Magyarországon. Ez valamelyest rontott prognózis; a ház korábban 2,3 százalékos idei magyar gazdasági növekedést valószínűsített.

A City elemzői közösségében ennél derűlátóbb és pesszimistább prognózisok egyaránt vannak.

A BNP Paribas bankcsoport felzárkózó piacokkal foglalkozó szakelemzőinek minapi, felülvizsgált előrejelzése szerint a tavalyi utolsó hónapokról már rendelkezésre álló mérőszámokból úgy tűnik, hogy a magyar gazdaság 2010 vége, sőt talán 2006 óta nem tapasztalt ütemben növekszik, és az előremutató indikátorok a növekedés „boom-szerű” további gyorsulására vallanak. Ennek alapján a ház most már 2,5-3 százalék közötti GDP-növekedést vár Magyarországon 2014 egészében az általa korábban érvényben tartott, 2,2 százalékos idei növekedési prognózis helyett.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai a minap közölték, hogy a legutóbbi aktivitási és üzleti bizalmi adatok alapján fenntartják a 2,6 százalékos idei egész éves magyarországi GDP-növekedést valószínűsítő előrejelzésüket.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői legutóbbi, felülvizsgált térségi helyzetértékelésükben 2014 egészére 2,2 százalékos GDP-bővülést jósoltak a magyar gazdaságban.

Ennél lényegesen visszafogottabb az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) idei első átfogó térségi prognózisa. Az EBRD a minap Londonban ismertetett regionális jelentésében szintén javította magyar GDP-növekedési prognózisát, de így is csak 1,7 százalékos növekedést vár 2014-ben a magyar gazdaságban. Az előző EBRD-előrejelzésben 2014-re még 1,2 százalékos magyar növekedési becslés szerepelt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.