Londonból érkezett: alacsony infláció, erős növekedés

Egyes londoni elemzők 2,7 százalékos bővülést is elképzelhetőnek tartanak a tavalyi utolsó negyedévre.

NT
2014. 02. 13. 21:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 4cast nevű pénzügyi-gazdasági elemzőház közgazdászainak előrejelzése szerint a magyar fogyasztói árindex a múlt hónapban mínusz 0,1 százalék lehetett éves összevetésben. A társaság szerint ugyanakkor a negatív tartományba forduló árindex sem jelentené deflációs időszak kezdetét, mivel technikai tényezők okozta egyedi jelenségről lenne szó.

Valószínűleg jóval 2 százalék fölé gyorsult a magyar gazdaság éves összevetésben számolt növekedési üteme a tavalyi negyedik negyedévben – jósolták hétfői előrejelzéseikben londoni pénzügyi elemzők.

 

Lassult az élénkülés

 

Kedvező adatokat közölt korábban az Eurostat: Magyarország az Európai Unió országai közül a negyedik helyen végzett a gazdasági növekedést tekintve. A 2013-as harmadik negyedéves GDP-növekedésről szóló végleges adatokat nézve kitűnik, az unióban lassult az élénkülés.

A magyar gazdaság kiugró ütemű növekedésére utalhat az Európai Bizottság január 9-én ismertetett új, több mint egy évtizedes csúcsot jelző gazdasági hangulatindexe, bár múltbeli példák alapján elképzelhető, hogy a korreláció ezúttal nem ennyire szoros – vélekedtek értékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

 

„Fellendülés”

 

A Renaissance Capital elemzője a gazdasági növekedés gyorsulására számít Magyarországon, Charles Robertson szerint a GDP az idei 2,5 százalékot követően jövőre 4 százalékkal bővülhet – írja a Forbes hírportál. A vezető orosz befektetési társaság elemzője szerint a javulás jelei láthatók Spanyolországban és szerte Európában is, de úgy véli, ami Magyarországon történik, „na, úgy néz ki egy fellendülés”.

 

Tízszázalékos éves összevetésű ipari termelésnövekedést jósol Magyarországnak a Capital Economics. A külföldi elemzők felhívják a figyelmet: hazánk 2011 óta nem látott teljesítményt produkált a feldolgozóiparban a cseh és a lengyel gazdasággal karöltve.

 

Három százalékot jósolnak Londonban

 

A magyar gazdaság aktivitási adatai és előremutató jelzőszámai alapján 3 százalékos GDP-növekedés sem kizárt idén, a fellendülés gyorsulásával egy időben zajló monetáris enyhítés azonban jövőre az infláció megugrásának kockázatával járhat – vélekedtek előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

A deflációhoz széles bázisú és tartós árcsökkenésre lenne szükség, azonban jelenleg e feltételek egyike sem adott a magyar gazdaságban – fejtették ki a 4cast elemzői. A cég februárra jelentős inflációs gyorsulást vár Magyarországon

A 4cast mindazonáltal nincs egyedül januárra szóló negatív inflációs prognózisával. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői is mínusz 0,1 százalékos teljes kosárra számolt tizenkét havi januári inflációt várnak Magyarországon. A ház közgazdászai elismerik, hogy ez az előrejelzés jóval elmarad a szélesebb londoni konszenzustól, amely 0,2 százalékos éves magyar inflációt valószínűsít januárra. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy január minden évben tartogat inflációs meglepetéseket a térségben a hatósági árak év eleji változásai miatt, és idén a konszenzushoz mért legnagyobb potenciális meglepetést szerintük a magyar infláció okozhatja.

A Morgan Stanley londoni elemzőinek várakozása szerint ugyanakkor a belépő bázishatások miatt a tizenkét havi infláció az idei év végére 2,7 százalék körüli ütemre gyorsul vissza, bár a további háztartási energiaár-csökkentések lehetősége miatt erre a prognózisra a cég lefelé ható kockázatokat lát.

A 4cast szakértői szerint az általuk januárra várt negatív fogyasztói árindex fő tényezői közé tartozik a pénzügyi tranzakciós adó tavalyi bevezetéséből, az üzemanyagárakból, illetve a jövedékiadó-emelésekből eredő, most belépő erőteljes negatív bázishatás. A cég számításai szerint e három tényező egyenként 0,2-0,3 százalékpontot faraghatott le az éves összevetésű inflációból.

Azok a nagy londoni házak is rendkívül alacsony januári magyarországi inflációt várnak, amelyek egyébként nem számolnak negatív éves összevetésű fogyasztói árindexszel.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai – szintén a belépő bázishatások miatt – zéró tizenkét havi inflációt jósolnak a múlt hónapra a decemberi 0,4 százalékos ütem után. A ház szerint ugyanakkor a következő hónapokban már várhatóan gyorsul az infláció, ahogy a közműdíjcsökkentések hatásai kiesnek a bázisból.

A társaság elemzői szerint ezt a folyamatot nem fogják teljesen ellensúlyozni az idei évre tervezett, kisebb mértékű további közműdíjcsökkentések, ráadásul a forintgyengülés átszűrődő hatása is meg fog jelenni az inflációs számokban. A cég mindazonáltal azt várja, hogy az éves fogyasztói áremelkedés továbbra is jóval a 3 százalékos cél alatt marad, és ez újabb kamatcsökkentésekre ad módot. A ház elemzői azonban azzal is számolnak, hogy a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa – a forintgyengülés miatt – lassítja az enyhítési ütemet, és jövő heti kamatdöntő ülésén csak 0,10 százalékpontos csökkentést hajt végre.

A Barclays szakértői 2,6 százalékra gyorsuló éves GDP-növekedést várnak a tavalyi negyedik negyedévről, elsősorban szintén a belépő éves bázishatásokkal indokolva ezt a várakozásukat. Hangsúlyozták, hogy a magyar gazdaság 2012-es recessziója éppen annak az évnek a negyedik negyedében érte el mélypontját.

A Bank of America Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) prognózisa szerint a múlt hónapban 0,1 százalék volt a tizenkét havi magyar infláció. A ház az idei év egészében 0,9 százalékos átlagos inflációt vár Magyarországon, hangsúlyozva azonban, hogy a további közműdíjcsökkentések lehetősége miatt lefelé mutató kockázatokat lát erre az előrejelzésére. A cég elemzői 2,7 százalékos éves összevetésű GDP-növekedést várnak a tavalyi negyedik negyedévről, a javuló exportrendelések és a stabilizálódó hazai kereslet elegyével indokolva előrejelzésüket.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai közölték, hogy az általuk használt növekedéskövető mérési modell, a GDP tracker jelzése szerint a magyar GDP 2,5 százalék körüli mértékben bővülhetett a tavalyi utolsó három hónapban az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. A ház elemzői is úgy látják, hogy a magyar gazdaság teljesítményének az exportvezérelt hazai ipari szektor kilábalása és a belső kereslet erősödése egyaránt jót tett.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének szakértői 2,3 százalékos éves összevetésű GDP-növekedést valószínűsítenek a tavalyi negyedik negyedévre. Véleményük szerint a gyorsulás elsődleges hajtóerejét a belépő éves bázishatások adhatták.

A 4cast elemzői szerint a tavalyi negyedik negyedévben 2,2 százalékkal lehetett magasabb a magyar GDP-érték az egy évvel korábbi azonos időszakénál. Negyedéves összevetésben ugyanakkor stagnáláshoz nagyon közeli GDP-adat várható, tekintettel az ipar gyenge év végi teljesítményére – jósolták a ház szakértői.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.