A magyar teljesítmény előtt a Cityben is meghajolnak

A közép-európai EU-gazdaságok feldolgozószektorának teljesítménye három éve nem volt olyan erőteljes, mint most.

NT
2014. 02. 03. 21:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

City-beli vélemények szerint Magyarországon a forintgyengülés és a reálgazdasági teljesítmény ezzel egyidejű javulása ellenére sem valószínű egyelőre jegybanki kamatemelés, legfeljebb az enyhítési ciklus leállítása képzelhető el.

– Januárban 7,4 százalékponttal, 57,9 pontra emelkedett a beszerzésimenedzser-index szezonálisan kiigazított értéke decemberhez képest – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). Az adatok a forint árfolyamára is jó hatással voltak.

 

– A magyar gazdaság aktivitási adatai és előremutató jelzőszámai alapján 3 százalékos magyar GDP-növekedés sem kizárt idén, a fellendülés gyorsulásával egy időben zajló monetáris enyhítés azonban jövőre az infláció megugrásának kockázatával járhat – vélekedtek előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

 

– Hazánk ipari teljesítményének hosszú ideje tartó növekedése 2013 novemberében is folytatódott. Az ipari termelés 3,5 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához képest, a munkanaphatástól megtisztított érték pedig ennél is jelentősebb, 5,8 százalékos emelkedést mutat. A kedvező teljesítményt továbbra is a járműgyártás segítette a legnagyobb mértékben, de nagyban hozzájárultak a kapcsolódó beszállítói ágazatok is. A kormány a termelőszektor megerősítésével, aktív iparpolitikával kívánja a gazdaság jó teljesítményét tartósan fenntartani.

 

– A magyar gazdaság, amelyet különösen keményen sújtott a 2008–09-es globális gazdasági és pénzügyi válság, bebizonyította, hogy képes kilábalni, és megállni a saját lábán – írta a Financial Timesban Varga Mihály.

 

– Kedvező adatokat közölt az Eurostat: Magyarország az Európai Unió országai közül a negyedik helyen végzett a gazdasági növekedést tekintve. A 2013-as harmadik negyedéves GDP-növekedésről szóló végleges adatokat nézve kitűnik, az unióban lassult az élénkülés.

 

Javulnak a gazdasági kilátások a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) havi rendszerességgel számolt cli (composite leading indicators) konjunktúramutatója szerint.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai közölték, hogy a cég által a magyar, a cseh és a lengyel gyáriparra kiszámított, súlyozott bmi-átlag a decemberi 53,1-ről januárban 55,9-re – vagyis immár jóval a teljesítmény csökkenésének és bővülésének mezsgyéjét jelző 50-es elméleti határszint fölé – emelkedett. Ez 2011 januárja óta a legmagasabb aktivitási mérőszám a három gazdaság átlagában.

A cég elemzői szerint a három gazdaság gyáriparának fellendülése a német ipari szektor erősödő teljesítményét tükrözi, mivel mindhárom ország feldolgozószektora mélyen integrálódott a német ipar beszállítói hálózatába. A német feldolgozószektor bmi-mutatója 32 havi csúcsra emelkedett a múlt hónapban.

A magyar gyáripari bmi – amely a múlt hónapban tízéves története második legmagasabb szintjére, 57,9-re emelkedett a decemberi 50,5-ről – a Capital Economics szerint erős kilengésekre hajlamos. Mindazonáltal az Európai Bizottság által hazánkra kidolgozott, stabilabb ipari bizalmi index szintén magas az elmúlt időszak értékeihez képest, és a ház számításai szerint 10 százalékos éves összevetésű ipari termelésnövekedésre vall – áll a cég hétfői elemzésében.

A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai a januári közép- és kelet-európai gyáripari aktivitási mérőszámokat kommentáló hétfői helyzetértékelésükben szintén azt a véleményüket emelték ki, hogy a magyar, a cseh és a lengyel gazdaság feldolgozószektora 2011 óta nem mutatott olyan jó teljesítményt, mint most.

Az RBS elemzői is megjegyezték, hogy a magyar bmi-mutató „nagyon hullámzó”, és „nem a legmegbízhatóbb”. A ház szerint ugyanakkor a magyar gyáripari mérőszám már a hatodik hónapja van folyamatosan a bővülést jelző tartományban, ez a leghosszabb ilyen időszak 2011 közepe óta.

A Bank of America Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai a felzárkózó piacokon zajló eladási hullámáról összeállított minapi elemzésükben azt jósolták, hogy a Magyar Nemzeti Bank csak 340 forint/euró fölé gyengülő árfolyam esetén venné fontolóra a „vészhelyzeti kamatemelést”.

A Goldman Sachs szerint Magyarországon a pénzügypolitika rövid távú pályáját nagyobb mértékben befolyásolják a piaci fejlemények, mint a javuló makrogazdasági kilátások. A társaság szerint ennek alapján nem a magyar gazdaság gyorsuló növekedése, hanem az esetleges további forinteladási nyomás állíthatja le a vártnál korábban az MNB enyhítési ciklusát, különösen abban az esetben, ha a forintgyengülést az állampapírok keresletének visszaesése kíséri.


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.