A vasárnapi zárva tartás miatt bővültek a családok?

Az ellenőrzések eredményeit még nem összegezték, de az sokaknak feltűnt, mennyire „nagy családja lett” sok tulajdonosnak.

SzE
2015. 03. 23. 16:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap volt az első vasárnap, amikor már az új szabályok miatt kellett zárva tartania a legtöbb üzletnek. Mivel múlt héten az Országgyűlés két kiskaput is megszüntetett – kiterjesztette a tilalmat azokra az üzletekre, amelyek benzinkút területén működnek, de nem árulnak üzemanyagot, valamint azokra, amelyek azonos helyen és időben folytatnak kis- és nagykereskedelmi tevékenységet –, ezek sem lehettek nyitva. Csak azok a 200 négyzetméternél kisebb boltok tárhatták ki kapuikat, amelyben a tulajdonos vagy családtagja(i) dolgoztak. Bár az ellenőrök tapasztalatai még nem ismertek, az sokaknak szemet szúrt, hogy az ilyen egységekben helyenként elég népes családok tüsténkedtek.

Délelőtt nyitva tarthattak azok az egységek is, amelyek kizárólag pékárut és tejterméket kínálnak, a tilalom pedig nem vonatkozott egyebek közt a piacokra, vásárokra sem. Bár ebben a kérdésben sok volt a félreértés, egyelőre nem vonatkozik a tiltás azokra sem, amelyek világörökségi területen működnek.

Utóbbi sokaknak nem volt egyértelmű, például az Uni Coop élelmiszerlánc szombaton be is jelentette, hogy üzletei a világörökségi területnek számító Tokaj-hegyaljai borvidék három településén, Sátoraljaújhelyen, Tarcalon és Szerencsen kinyitnak vasárnap. Az Észak-Magyarország című Borsod-Abaúj-Zemplén megyei napilapnak Pásztor Istvánné, a cég kereskedelmi igazgatója ezt azzal indokolta, hogy a kedden elfogadott törvénymódosításból még nem vették ki a világörökségi területeket a kivételezettek köréből. A lap cikke kitért arra is, hogy egy másik üzletlánc, a Penny Market honlapján egyértelműen vasárnapi nyitva tartást jelez a világörökségi területi üzleteinél, míg a megye más településein nem.

„Jelenleg a szabályozás egyértelmű, a világörökségi területeken lévő üzletek nyitva lehettek” – szögezi le az MNO-nak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Az Országgyűlés ezen még nem változtatott, erre nem vonatkozik a sokak által idézett kormányrendelet sem. Igaz, a kabinet ezen változtatni szeretne, de a törvényt még nem módosította, anélkül pedig nem lehetséges a szigorítás.

Legálisan lehetnek nyitva a OMV benzinkútjain működő Spar üzletek is, mivel egységeik benzint is árulnak. A boltokat a kutat üzemeltető vállalkozó viszi.

Sokat támadták a vasárnap amúgy nem üzemelő Fény utcai piacon nyitva tartó CBA üzletet is, amely működhetett, miközben a hozzá közeli Mammut bevásárlóközpontban lévő Sparnak be kellett zárnia. A főtitkár szerint a törvény a kivételeket egyértelműen szabályozza, emiatt ha az üzlet egy bejelentett piacon működik, nyitva tarthat vasárnap akkor is, ha aznap a piac történetesen nem üzemel. Az, hogy maga a piac kinyit-e a hét utolsó napján, mindig az adott létesítménynek, az árusainak a döntésén múlik. Például a Fehérvári úti vásárcsarnok részben volt csak nyitva: egyes standok üzemeltek, míg mások nem. Az Újpesti piac és vásárcsarnok a tiltás bevezetését követő hétvégétől, március 22-étől vasárnap is nyitva tart.

A plázák esetében is maguk a létesítmények nyitva lehetnek, az pedig az üzletek felelőssége, hogy működnek-e, be tudják-e tartani azokat a szabályokat, amelyek ezt lehetővé teszik.

Arról a szövetségnek nincs számszerű adata, hogy az üzletek hány százaléka tartott nyitva vasárnap. Vámos György szerint ilyen összesítést nem is lehet készíteni, hiszen mintegy 100 ezer vállalkozásról és 140 ezer üzletről van szó. Ha ezek nyitva akarnak tartani vasárnap vagy változtatni szeretnének a nyitva tartásukon, csak be kell jelenteniük az adott önkormányzatnak. Az rájuk van bízva, hogy ténylegesen is kinyitnak-e vagy nem.

Egyelőre nincs adat azokról az ellenőrzésekről sem, amelyeket a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság felügyelői végeztek vasárnap. A hatóság munkatársai minden megyében dolgoztak, azt nézték, hogy az üzletek mennyire tartották be az új szabályokat. Az ellenőrök hivatalból, szúrópróbaszerűen és bejelentés alapján is vizsgálódtak, jelentéseik még nem érkeztek be a hatósághoz, ezeket jelenleg várják, hogy összesíthessék őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.