időjárás -4°C Aranka 2023. február 8.
logo

Vízre szállnak a vitorlások

Gulyás J. Attila
2020.05.31. 09:31

Ezüstszalag

Pünkösdhétfőn kezdődik az évről évre népszerűbb balatoni vitorlásverseny-szezon. A nagyhajósok első izgalmas erőpróbája a földvári Spartacus Egyesület szervezésében június 6-án és 7-én az Ezüstszalag lesz, amelyet harmadszor rendeznek meg. A Földvár–Györök–Földvár, oda-vissza 80 kilométeres távot éjszaka kell teljesíteni; a kihívás igencsak megköveteli a hajóvezetés és a navigáció közötti zavartalan kommunikációt.

– A tavalyi 2. Ezüstszalagon negyven hajó állt rajthoz, most hússzal többet várunk. Úgy tapasztaltam, hogy a sporttársaim – beleértve a csak kedvtelésből lapátoló kajakozókat, kenusokat is – nagyon ki vannak éhezve a versenyekre, illetve a kiadós vízi túrákra – jelezte a Magyar Nemzetnek Majtényi Zsolt, a földvári vitorlásegylet igazgatója.

nyár végén Kékszalag

Nem marad el, csupán később tartják meg a koronavírus-járvány idejére szóló korlátozások miatt július 30. és augusztus 1. között tervezett 52. Kékszalag Raifeisen-nagydíjat, Európa legnagyobb tókerülő versenyét, és a nagy hagyományú, felettébb látványos füredi vitorlabontó ünnepet. – Bízom benne, hogy az intézkedések fokozatos feloldásával megjön a vitorlázók kedve a versenyzéshez – mondta megkeresésünkre a Magyar Vitorlásszövetség elnöke. Kollár Lajos hozzátette: eltérően a korábbi évek gazdag kínálatától, az idei verseny forgatókönyvébe csak mérsékeltebb ütemben kerültek be kísérő rendezvények. Az elnök szerint ennek ellenére az idei futam is élménydús lesz a versenyzők, az őket kísérő családtagok, barátok és a versenyt a tópartról követő tízezrek számára.

Újabb túrapontok

Bár egyelőre csökkentett üzemmódban, de már várja a kajak- és a kenucsapatokat a tó körül kiépült öt vízitúra-megállóhely. Folyamatban van a balatonfüredi kivitelezése, és műszaki átadásra vár a siófoki túrapont – tudtuk meg Vaskuti Mátétól, a BJMOKK Sportüzemeltetési Nonprofit Zrt. ügyvezetőjétől. Mint mondta, újabb pályázati kiírásban reménykednek, mert a tó keleti medencéje vízitúra-pontok tekintetében foghíjas. – Mivel Füred messze van Siófoktól, a köztük lévő települések, így Almádi, Kenese és Fűzfő is igényelheti a Bejárható Magyarország turisztikai fejlesztési program támogatását – mondta Vaskuti Máté.

Utazz itthon!

Egyre több ingyenes strand van a Balatonnál

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.