A vidéki Magyarország felé fordultak az utazók

A tavaszi korlátozások után a magyarok növekvő bizalommal fordultak a vidéki Magyarország úti céljai felé, és a legtöbben külföld helyett a falusi turizmusban kerestek nyaralási lehetőségeket. – A vidéki középréteg is komolyan vette májusban, hogy belföldön tervezze idén a nyaralását, ami több térségben erős vendégforgalmat hozott a főszezonban. Felértékelődött a helyi termékek, a házias szolgáltatások, a családias, biztonságos pihenés itthoni élménye, ami iránt stabilan nő a belföldi kereslet, mert a magyarok nyitottak a tradicionális értékekre, és újra felfedezik a magyarországi, tájjellegű vendéglátásban a kis kapacitású szálláshelyek előnyeit – mondta a Magyar Nemzetnek a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének alelnöke.

2020. 08. 25. 5:45
null
Szigetköz, vadevezősök. túrakajak, kenu, evezés, vizitúra Fotó: Teknős Miklós Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó Géza, aki a Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség elnöke is, kiemelte: több térségben nyár végén már érzékelhető a belföldi turizmus felé terelődött országos figyelem jótékony gazdasági hatása. A magyarok érdeklődése a vidék iránt azért is biztató, mivel a szakember szerint itthon is megtalálhatók azok a minőségi magánszállások, tanyák, présházak, ahol színvonalas élményt élhet meg a hegyvidéki osztrák hütték hangulatára vágyó utazó.

A horvát tengerpart helyett a magyar vizeken

Szabó Géza példaként említette, hogy ezen a nyáron a baranyaiak közül is többen inkább kihagyták az évtizedek alatt helyi hagyománnyá vált közeli horvátországi nyaralást, és inkább belföldön utaztak. Mint mondta, az egészségbiztonság iránti fő igény más megvilágításba helyezte a tömeget kerülő, magyar földön maradt turisták számára a vidéki lehetőségeket, ezt már a májusi újranyitás után hamar érzékelték a szolgáltatók.

Itthon keresik a magyarok a minőségi kikapcsolódást
Fotó: Teknős Miklós / Magyar Nemzet

– Hamar felfutott az érdeklődés, és főképp júliustól folyamatosan telítődtek az országban az önálló magánszálláshelyek, a nyolcszobásnál kisebb üdülőházak, panziók, apartmanok. Még most is élénk a turistaforgalom, kitart augusztus végéig.

A fél nyár ugyan nem pótolja a tavaszi veszteségeket, de a szezon így is erősebbre sikerült, mint tavaly, az egész országban

– mondta. A falusi turizmust képviselő országos szövetség alelnöke az aktuális tapasztalatok alapján úgy látja: az élénk érdeklődés hosszabb távon is fennmaradhat, és erős őszi látogatottságot hozhat az ország több régiójában. Főként, hogy a szeptembertől elmaradó külföldi utazások miatt várhatóan sok magyar belföldre cseréli a korábbi terveket.

A járvány veszélye még mindig kísért

– Jó lenne elkerülni, hogy itthon is kialakuljanak nagyobb gócpontok, mert a helyi korlátozások újra lebéníthatják egy-egy település forgalmát, a megyék gazdaságát. Fegyelmezettséggel viszont a belföld nyerhet a második hullám küszöbén Európa-szerte mutatkozó járványügyi helyzeten az ősszel – állapította meg.

A nyáron itthon maradók főként Aggtelek, a Mátra vidéke, az észak-magyarországi hegyvidékek környékén, illetve Heves, Borsod, Baranya megyékben, továbbá a Mecsek, a Zemplén és a Bükk kirándulóhelyeinek környékén húzták fel a falusi turizmus forgalmát, ami az eleve népszerű borvidékeken az ősszel tovább fokozódhat.

– Erős vonzereje van a szüreti eseményeknek, a borospincék élénk időszakában az újbor, a liba, a szezonális jellegzetességek november első feléig biztosíthatják a vidéki szálláshelyek látogatottságát, főként hétvégente.

Egy-egy borrégióban a fesztiválok több tízezres tömegeket vonzanak, idén a nagy létszámú gasztronómiai rendezvények elmaradnak. Legfeljebb kisebb helyi élményprogramok lesznek, ha a járványhelyzet engedi, de a megszokott tömegprogramok hiánya valamennyire fékezi majd az őszi lendületet – jegyezte meg Szabó Géza.

Némiképp pótolja viszont a fesztiválturistákat, hogy a családok egyre inkább felfedezik a kis szálláshelyeket a szűk körű ünneplésekre is, például egyre többen házasodnak zimmer frei-nyaralókban, ahol 15-20-30 fővel biztonságosan megtartható a visszafogott esemény. – Az őszre is több régióban jegyeznek már kis létszámú esküvőket az arra alkalmas privát szálláshelyeken, ez újabb lehetőség a szolgáltatóknak – mondta.

Korszerűsödnek, szépülnek a szállások

Kiemelte: amiatt is kihívás az idei év, mert a tízezres nagyságrendű magánszállásadó-piac több mint fele a Kisfaludy program segítségével jelentős fejlesztésekbe kezd még az idén, a hónap végéig érkező pályázati pénzekből a magyar ágazati szereplők versenyképességét javítaná a kormány.

– Van, aki medencét épít a nyaralóháza kertjében, mások szobákat korszerűsítenek, nyílászárót cserélnek, bútorokra ruháznak be.

Példátlanul komoly támogatást kaptak a kicsik a megújuláshoz, és nagyon kedvező, hogy egyszerűsített formában, előfinanszírozással jutnak hozzá. Nincs szó százmilliókról, de mindenki nagy örömmel fogadja a szobánként egymillió forintos segítséget

– mondta a szakember, megjegyezve, hogy miközben érkeznek az őszi vendégek, több helyütt el is kell kezdeni az átalakításokat, mivel az is pályázati feltétel volt, hogy még idén megtörténjenek a fejlesztések. – A tervezett beruházások a környékbeli iparosoknak is új munkákat jelentenek, van, ahol már várólista alakult ki az átalakításhoz szükséges helyi építőipari szakembereknél – fűzte hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.