időjárás 19°C Róbert 2023. június 7.
logo

Egyre több ingyenes strand van a Balatonnál

Gulyás J. Attila
2020.09.06. 10:35

Már nem kell belépőjegyet váltani a hétvégén több népszerű, fizetős balatoni strandon, és vannak olyanok is, amelyek csak a jövő hét végén vagy két hét múlva állnak át az ingyenes szolgáltatásra.

A legkedveltebb balatoni fizetős fürdőzőhelyek egy része már szeptembertől 1-jétől, más strandok e hét végétől látogathatók jegy nélkül, de hétről hétre várható, hogy többfelé felmentik a belépődíj alól az indián nyár tóparti vendégeit.

Kővágóörs augusztus elején. Az utószezonban is pezsgő belföldi forgalomra számítanak a Balatonnál Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az északi part népszerű strandjai közül a balatonakali már péntek óta ingyenesen felkereshető, a csopaki strand pénztára jövő péntektől lesz zárva, a bejárást azonban nem zárják le, továbbra is érkezhetnek a fürdőzők. Az almádi Wesselényi- és a káptalanfüredi strandok szeptember 16-tól nem kérnek pénzt a fürdőzésért – derül ki a Csodálatosbalaton.hu internetes portál strandlistájából.

A Balaton mindkét partján sikerült kordában tartani a vírust a nyáron, kiváló szezont zártak a helyi szolgáltatók
Fotó: Bach Máté

A veszprémi oldal legexkluzívabb strandja, a füredi Széchenyi egyelőre markánsan tartja az 1500 forintos felnőtt jegyárat, a tó legjobb családbarát fürdőhelye címet viselő gyenesdiási Játékstrand viszont a jövő péntektől már ingyenes lesz. Nem kell jegyet venni péntek óta a három keszthelyi strand pénztáránál sem, míg a tó déli oldalán szerényebben alakul az ingyenes nyári fürdők köre.

A Covid-csapásból ébredező Zánka. Júniusban adták át a megújult fürdőhelyet, amit az országos strandfejlesztési programban modernizáltak
Fotó: MTI/Varga György

Még nem tudni, hogy a somogyi oldal legfelkapottabb fürdőhelye, a balatonlellei Napfénystrand és Élményfürdő mikortól lesz ingyenes, mindenesetre a település kiemelkedően hosszú, több mint négy kilométernyi ingyenes partszakasszal és több, kisebb-nagyobb szabadstranddal rendelkezik.

A Kékszalag látványa Balatonkenesén. Nyár után is számtalan felfedeznivaló élményt kínál a turistáknak a magyar tenger
Fotó: MTI/Varga György

Balatonszárszó strandja már augusztus 26-a óta jegy nélkül látogatható, és ugyanígy a két földvári is. Siófok nagy strandjáról és a sóstóiról csak annyi ismert, hogy szeptember 17-én mindkettő bezár.

Mérlegelnek

Az ingyenes strandok látogatóinak a pontos kép kedvéért azt is tudniuk kell, hogy nem minden fürdőhely-üzemeltető tud gondoskodni a személyzetről, az öltözőről, zuhanyozóról. Továbbá az is szempont a strand további üzemeléséhez, hogy a meteorológiai ősz kezdetétől leáll a bajba jutott nyaralók segítségére siető vízimentő- és elsősegélyhely-szolgáltatás.

Utazz itthon!

Családdal a Balatonnál: mintha nem lett volna holnap

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.