Jövőre változik a kata

Megszüntetné a kormány a színlelt vállalkozói szerződéseket, ezért megváltoztatják a kisadózó vállalkozások tételes adója, vagyis a kata szabályait. Az új rendelkezések jövőre léphetnek életbe. A kisvállalkozásoknak nyújtott adókedvezménnyel a nagyobb cégek élnek vissza.

2020. 06. 25. 13:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos információkat közölt a csütörtöki Kormányinfón a kata, vagyis a kisadózó vállalkozások tételes adója kapcsán a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely közölte: az adónem szabályait átalakítják, de nem idén, hanem jövőre.

A tárcavezető szakmai, piaci tapasztalatokra utalva az okokról azt mondta: a kisvállalkozásoknak nyújtott adókedvezménnyel a nagyobb cégek élnek vissza, ezt a helyzetet pedig meg kell szüntetni. A statisztika szerint több száz vagy annál is több embert alkalmazó vállalkozások is a katát vették igénybe, ami azzal is járt, hogy a dolgozókat – mivel vállalkozóként végezték feladatukat – nem védték munkajogi szabályok. – A kisvállalkozók adókedvezményét csak a kisvállalkozók használják! – mondta a miniszter. Majd arról beszélt, hogy a visszaélések megszüntetése a gyakorlatban úgy valósítható meg, hogy hárommillió forintot meghaladó számláknál negyvenszázalékos adót vetnek ki a hárommillió forint feletti részre.

A miniszter szavaiból arra lehet következtetni, hogy az extra adót a megbízó fizeti majd, nem a katás vállalkozó.

Gulyás Gergely is utalt a munkaügyi védelemre, pedig a nyugdíjjal is lehetnek gondok. A változtatást egyébként nemcsak adószakértők sürgették, de a szakszervezet is. A most ismertetett javaslat sokban hasonlít arra az elképzelésre, amelyet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) terjesztett elő a kormánynál a napokban. A kamara kezdeményezéséről a Magyar Nemzet számolt be, lapunknak nyilatkozva Parragh László azt mondta: meg kell szüntetni a bújtatott munkavégzést. Az MKIK elnöke akkor kifejtette, hogy az extra terhet szerintük a megbízónak kellene megfizetnie.

Adószupersztár

Sikertörténet – röviden így lehet összefoglalni a kata eddigi hét és fél évét. A csekély közterhet és adminisztrációt elváró adónemhez mára több mint négyszázezeren csatlakoztak, átalakításának gondolata ugyanakkor az utóbbi időben többször is felvetődött. A kata történetét ebben az írásunkban mutattuk be.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.