Strandételek versenye a Balatonnál

A sült kolbász, a lángos és a palacsinta is nyerő lehet, másképp elkészítve, mint azt megszoktuk.

2020. 06. 16. 21:14
null
Mogyoród, 2014. július 25. Lángost árulnak a mogyoródi Hungaroringen a Forma-1-es Magyar Nagydíj elsõ és második szabadedzésének napján, 2014. július 25-én. MTI Fotó: Marjai János Fotó: Marjai János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén is szavazni lehet az év strandételére, amelyek között a klasszikus büfékínálatból a sült kolbász, a lángos és a palacsinta is nyerő lehet, másképp elkészítve, mint azt megszoktuk – hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét Kardos Gábor, a Balatoni Kör szóvivője, a strandételverseny ötletgazdája, szervezője.

Fotó: MTI/Marjai János

Felidézte: hat éve indították a balatoni gasztronómiai forradalom élharcosai a BeachFood-kampányt, és azóta a We Love Balaton.hu-val együtt szorgalmazzák, hogy a balatoni büfék, bisztrók, vendéglők a mirelit alapanyagokból készült ételek helyett helyi alapanyagok felhasználásával előállított különlegességeket kínáljanak a vendégeknek.

A strandételverseny idén háromfordulós lesz: az első körben a strandbüfék, bisztrók vendégei ajánlhatnak a Facebookon, kommentben vagy e-mailben olyan ételeket, amelyek megfelelnek a kritériumoknak a június 20-i határidőig. Ezekből az ajánlásokból áll majd össze a versenyben részt vevő büfék és ételek listája, a harmadik körben pedig a Balatoni Kör és a We Love Balaton.hu stábja pontozza a meglátogatott helyeket.

Az év strandétele elkészítésében hangsúlyos a regionális alapanyagok aránya, jó az ár-érték aránya és dizájnos a megjelenése. A döntőbe a legmagasabb pontszámot elért hat strandbüfé kerül, ahol a továbbiakban az ételekre helyeződik a hangsúly. A döntőbe jutott üzleteknek július 2-ig meg kell nevezni a bírálatra javasolt ételt, amelynek helyezéséről a gasztronómiai szakemberekből, újságírókból és a Balatoni Kör tagjaiból álló zsűri már aznap dönt.

Fotó: Facebook

A BeachFood-kampány Balatonon túlmutató lehetőségeit firtató kérdésünkre Kardos Gábor azt válaszolta, hogy helytelen lenne azt csak a Balatonra szűkíteni, a Római-parton, a Velencei-tavon vagy a Tisza-tónál ugyanúgy indokolt volna megújítani a strandbüfék kínálatát, mint a magyar tengernél.

Borverseny száraz boroknak

Megkezdődött a Veszprém Megyei Borverseny, amelyben egy 2018-as és egy 2019-es évjáratú száraz fehérborral, továbbá egy 2017-es és 2018-as száraz vörösborral nevezhetnek be a pincészetek – tájékoztatta lapunkat a Veszprém Megyei Kormányhivatal. A múlt évben a Mezőssy Bormanufaktúra Rózsakő nevű fehérbora és a Fodorvin Családi Pincészet Merlot Leshegy Balatonalmádi Carpe diem Selection vörösbora nyerte el a Veszprém megye bora díjat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.