időjárás °C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Tanösvény visz közelebb az erdő kincseihez

Magyar Nemzet
2020.06.14. 12:01

Az erdei élővilágot és az erdő rejtett kincseit bemutató új tanösvényt adott át a Mecsekerdő Zrt. a baranyai Hetvehelyen, demonstrálva, hogy a környezeti nevelés egyre nagyobb hangsúlyt kap az erdőgazdaságok tevékenységében. Az 1,4 millió forintból kialakított 2,4 kilométeres, Kincset rejtő erdő elnevezésű tanösvény a Hetvehelyről Sás-völgybe vezető útról indul, és egy erdei tornapálya útvonalán keresztül a Bakonyához tartozó Erdő házáig vezet.

A tanösvény három információs és öt interaktív táblája játékosan mutatja be a fafajtákat, a felhasználásukat, a vadak és az apró pataklakó állatok jellemzőit, megismertet gombákkal, gyógynövényekkel, forrásokkal, valamint régi erdei mesterségekkel is, például a gyantászással (gyantagyűjtéssel) és a toplászattal, amelynek során taplógombából készítenek használati tárgyakat. A tanösvény az óvodai, iskolai csoportok erdőpedagógiai foglalkozásaihoz és a kisgyerekes családok hétvégi felfedező, megismerő kirándulásaihoz egyaránt remek lehetőséget kínál.

A környezettudatos szemléletet is népszerűsítik
Fotó: Gulyás Attila

Magyarországon az erdeiiskola-mozgalmat az erdőgazdaságok honosították meg, rendezvényeiken már évente több mint százezer iskolás gyereket fogadnak, az Erdei vándortábor programban 4-6 ezren tölthetnek el egy-egy hetet az ország erdeiben. A felnőtteknek szóló ismeretterjesztést a tanösvények mellett különböző tematikus túrák is segítik, mint például a szarvasbőgéstúra vagy tematikus kerékpáros útvonal – foglalta össze a távirati iroda. A tematikus túráktól azt remélik, hogy a tapasztalás útján másfajta tudást adnak át, mint amit könyvekből, a tévéből vagy az internetről megszerezhető. Fontos szempont, hogy a látogatók ne csak olvasható, hanem pörgethető-forgatható-satírozható táblákon élményszerűen bővíthessék az ismereteiket – írja a Mecsekerdő a tájékoztató anyagában.

Utazz itthon!

Egyre több ingyenes strand van a Balatonnál

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.