Már hangolnak a vitorlázók a Kékszalagra

Nézőhajóról, a vízpartról, a strandokról, a mólókról és a Bahart-hajókról is szurkolhatnak a sportkedvelők.

2020. 07. 29. 14:41
null
Balatonfüred, 2019. július 18. Az 51. Kékszalag Nagydíj tókerülő vitorlásverseny mezőnye a rajt után Balatonfüred közelében 2019. július 18-án. MTI/Bodnár Boglárka Fotó: Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétnapos versenyre készülődnek hetek óta a vitorlássport megszállottjai, nem beszélve azokról a Balatonnál tartózkodó vízisportkedvelőkről, akik a június első hétvégéjén rendezett éjszakai Ezüstszalag-verseny után már izgatottan várják a csütörtökön és pénteken sorra kerülő 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat.

Az 51. Kékszalag Nagydíj tókerülő vitorlásverseny mezőnye a rajt után Balatonfüred közelében 2019. július 18-án
MTI/Bodnár Boglárka

A legjobb időeredményekről már széles körben folynak a találgatások, a sportági vezetőktől viszont csak óvatos előrejelzéseket hallottunk. – Nem gondolom, hogy újabb rekord születik, az 1950-es évek elejétől a közelmúltig nem sikerült rekordot dönteni. Emlékezetes, a Nemere II 57 évig 10 óra 40 perccel tartotta a rekordot. Ehhez most is olyan meteorológiai körülmények kellennek, amelyek szélerőben és irányban optimális feltételeket teremtenek a Balaton oda-vissza történő lerohanásához – válaszolta a Magyar Nemzet érdeklődésére Kollár Lajos.

A Magyar Vitorlásszövetség elnöki tisztét két cikluson át betöltő sportági vezető ugyanakkor nem tartja kizártnak, hogy az 52. Kékszalagon rekord születik. Azért sem, mert mint fogalmazott, a leggyorsabb hajók paramétereiben benne van a további sebességnövelés lehetősége.

Több ezer érdeklődőt vonzanak az árbócosok
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Kérdésünkre, hogy várakozása szerint hány hajó vág majd neki az Európa-szerte elismert versenynek, azt válaszolta: mivel a vitorlázókat is deprimálta a koronavírus-járvány, és így erős bennünk a szereplési vágy, akár hatszáz hajó is megmérettetheti magát az 52. Kékszalagon. – Amint az már megszokott, Fürednél nézőhajóról is szurkolhatnak a sportkedvelők, emellett a vízpartról, a strandokról, kikötői mólókról és a Bahart-hajókról is több százezren követhetik, és vihetik haza magukkal maradandó élményként a Balaton legizgalmasabb és leglátványosabb eseményét – tette hozzá Kollár Lajos. Az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat az M4 sportcsatorna mindvégig élőben közvetíti.

Vitorlázás ünnepe

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg. A Balatonfüreden csütörtök 9 órára kiírt rajt után a hajósoknak 48 óra áll rendelkezésre ahhoz, hogy teljesítsék a mintegy 155 kilométeres távot. A Kékszalag nemcsak egy tókerülő verseny, hanem a vitorlázás ünnepnapja is Balatonfüreden, a tókerülő verseny bekerült a város értéktárába is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.