Ilyen se volt még a balatoni büfékultúra reformját reprezentáló strandételverseny történetében: az idén egy helyett két nyári ínyencség is elnyerte a zsűri tetszését, az egyik győztes ráadásul igencsak felülírta a versenykiírásban rögzített szabályokat.
A balatonmáriafürdői Mária Port étterem és panzió egy valódi somogyi disznótorossal, az alsóörsi Fogas büfé pedig egy ugyancsak tájjelegű különlegességgel, sárgarépával és más zöldségekkel ízesített halerőlevessel vette le a lábáról a We Love Balaton és a Balatoni Kör közös bírálóbizottságát.
– Helyi alapanyag felhasználásával készült sült kolbász, panírozott, rántott véres hurka, sült krumpli, sült káposzta és mustármártás kombinációjával készített étellel álltunk a zsűri elé és hoztuk el az év legjobb strandétele díjat – újságolta a Magyar Nemzetnek Balla György, a Mária Port üzletvezetője. Felvetésünkre, hogy ez a somogyi étel bizonyára az étterem német vendégeinek tetszését is elnyeri, az üzletvezető annyit mondott: Bár jönnének már!
A verseny első évében, 2015-ben a balatonfövenyesi Kalóz bisztró harcsa & krumplija, rá egy évre a badacsonyi Kishableány és a balatonboglári Paletta kecskesajttal készült big mekkje, 2017-ben a Paletta pulled pontya, 2018-ban a fenyvesi Konyhám bisztró gofcsija (gofrisütőben készülő tócsni), tavaly pedig a zamárdi Tichi Beach büfé kovászosuborka-krémlevese nyerte el az Év strandétele címet.