Telt házasak a szálláshelyek

Telt házas a négynapos hétvége a legtöbb belföldi szálláshelyen, a Balatonnál pihennek a legtöbben.

2020. 08. 20. 10:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbb belföldi szálláshelyen telt házas a négynapos hosszú hétvége, a Szállás.hu adatai szerint Siófok, Hajdúszoboszló és Balatonfüred a legkeresettebb úti cél.

Önfeledt vízi szórakozás az utolsó nyári élmények egyik fő célja Forrás: MN-archív

A távirati irodának küldött közleményben a szállásfoglaló portál azt jelzi, hogy az ünnepi hosszú hétvégén 32 százalékkal magasabb a bruttó közvetített forgalom, mint egy évvel ezelőtt.

A frissített adatok szerint mostanra gyakorlatilag megteltek a szálláshelyek szerte az országban, kevés helyen maradt még foglalható szabad szoba a későn ébredőknek. Például a portál balatoni és Tisza-tavi kínálatában egy százalék alatti, a Velencei-tónál két százalék körüli a még foglalható szállások aránya a hosszú hétvégére, de az internetes oldalakon böngészve akadhatnak további lehetőségek.

Várt hosszabbítás. A szolgáltatók bíznak abban, hogy többen felfedezik a nyári főidényen kívüli élménylehetőségeket is
Fotó: Bach Máté

Egy érdekes jelenségre is rámutattak a számok: erre a hétvégére átlagosan 56 nappal előre foglaltak helyet a vendégek, ami főként a szeszélyes időjárás miatt jóval rövidebb a szokásosnál. Viszont a koronavírus miatt gyorsan változó külföldi helyzetben kifejezetten bizalmat tükröz a belföldi turizmus irányába – sokan már a szűkre szabott nyár elején lefoglalták a hazai nyaralásukat.

Szegedre is sokan érkeztek. Hagyományos program a fürdőzés a tiszai szabadstrandokon
Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A legkeresettebb települések tízes listájára sorrendben még Eger, Hévíz, Zalakaros, Gyula, Szeged, Balatonlelle és Zamárdi került fel – mutat rá a Szállás.hu foglalási eredménye, amelyek szerint a turisták több mint harmada szállodában tartózkodik ezekben a napokban, de szorosan hasonló arányban a lazább, családiasabb apartmanok mellett tették le a voksot, míg minden ötödik utazó vendégházban pihen, közel ennyien pedig panzióban töltik a tűzijátékmentes ünnepet.

Tekintélyes pluszt mutatnak a turisták által kiadott összegek a tavalyi augusztusi hosszú hétvégéhez képest, ezúttal ugyanis az átlagos foglalási érték 74 260 forint, ami 27 százalékos növekedést jelent. Az apartmanokban 68 500 forint, a panziókban 54 600 forint, a háromcsillagos hotelekben 96 ezer, a négycsillagosokban 137 ezer forint az átlagos foglalási érték a portálon.

Fotó: MTI

Vagyis minden alap megvan arra, hogy a szezonvégi ünnep megnyomja a csak a nyár második felében pozitívba fordult szezonális mérleget, ami már júliusban is kedvező nyomást kapott a statisztikákban. Kiválóan teljesített júliusban a nyugat-balatoni kisrégió, Hévíz, Zalakaros és Kehidakustány.

Tavaly még sűrűbben telítődtek a medencék, nem voltak korlátozások. Népszerű maradt Zalakaros
MTI/Varga György

– Zala megye fürdőhelyei szinte telt házzal üzemeltek, a vendégek több mint 80 százaléka hazai turista volt – ezt a Zaol.hu-nak mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese.

Könnyid László kitért rá, hogy augusztusra már több mint 2,2 millió vendégéjszakát foglaltak országosan, a Balaton pedig ennek 40 százalékát adja. – A térségben működő turisztikai szolgáltatók jó idényre számíthatnak – jegyezte meg a vezérigazgató-helyettes.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.