Véget ért a szezon augusztus 20-án?

A végéhez közeledő nyári utazási szezonban elszenvedett vendégveszteséget többé-kevésbé egyformán értékelik a balatoni térséget képviselő szakemberek, az augusztus 20-ával záruló hagyományos főidény folytatásáról viszont már eltérők a prognózisok. Körbejártuk a Balatont néhány turisztikai szervezet megszólaltatásával, arra voltunk kíváncsiak, hogy véget ér-e a klasszikus nyaralási idény a mostani hosszú hétvégével.

2020. 08. 21. 7:34
Badacsony, Balaton, szőlő, szüret, bor. Ősszel is vonzó a magyar tenger Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha nagy fesztiválok nem is lesznek, a balatoni térség önkormányzatai gondoskodnak arról, hogy szeptemberben és októberben se unatkozzon az idelátogató vagy a még itt tartózkodó vendég – állítja a tóparti önkormányzatokat összefogó Balatoni Szövetség elnöke.

Lombár Gábor, a kisvasútjáról is híres Balatonfenyves polgármestere biztos abban, hogy folytatódnak a helyi és a regionális gasztronómiai rendezvények, és ha a járványhelyzet is engedi, nemigen lesz olyan tóparti település, ahol nem rendeznek majd vendégcsalogató szüreti mulatságokat és más turisztikai attrakciókat.

Badacsony, Balaton, szőlő, szüret, bor. Ősszel is vonzó a magyar tenger
Fotó: Kurucz Árpád

– Túl kell lépni a járványveszély következtében gyengén indult szezon ­miatti sajnálkozáson – ezt már a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke fogalmazta meg a Magyar Nemzetnek. Mint mondta, a Balaton helyzete nem mondható tragikusnak. – Igaz, májusban harmadannyian, júniusban pedig feleannyian voltak a magyar tengernél, mint tavaly ilyenkor, de júliusban már határozottan nőtt a vendégforgalom, meg is haladta a tavalyi szintet, és biztos vagyok abban, hogy az augusztus sem okoz csalódást a vendégforgalmi eredményekben – sorolta Hoffmann Henrik.

A szakember határozottan állítja: a Balatonnak, mint turisztikai terméknek, van egy sajátos őszi arca is, amely már évek óta egyre többeket vonz, elnyújtva a tó körüli idegenforgalmi időszakot. A szezonalitás csökkentése ­amúgy is kiemelt cél, ez az idén nagyon fontos érdekük is a veszteséggel indult piaci szolgáltatóknak.

Egy tizenéves sporthorgász próbál szerencsét a Balaton-parton. Távolabb vitorlás sporthajók és jachtok a tó vizén
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke viszont kevésbé optimista, és úgy véli, hogy az utolsó augusztusi hosszú hétvége után jelentős vendégforgalom-csökkenéssel kell számolniuk a szállodáknak.

– Már a szálláshelyek újranyitásakor hangsúlyoztam: forgalomélénkítő kampánnyal kell nekifutni az ősznek, mert nem túl fényesek a kilátások – emlékeztetett a szervezet alelnöke. A balatoni térség szállodai vendégforgalmának júliusi és várható augusztusi mutatóival kapcsolatban megjegyezte: a forgalom három-négy százalékkal, míg az árbevétel tíz százalékkal lehet magasabb a múlt évinél.

Bulihajókkal is erősít a Bahart

Kedvező adat, hogy a hajózási szezonkezdéstől ­augusztus elejéig több mint egymillió utasa volt a balatoni hajóknak és kompoknak, ugyanakkor sajnálatos, hogy a személyhajó-szolgáltatást választók száma a múlt évitől 170 ezerrel, a komphajózás pedig 130 ezerrel maradt el.

– Remélhetőleg elégedettek voltak a bringás turisták a társaság szolgáltatásával, hiszen augusztus elejéig hetvenezer kerékpárt, a tavalyinál 16 százalékkal többet szállítottak a kompjaink és a hajóink – utalt a szezon legfontosabb mutatóira a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) értékesítési és forgalmi igazgatója.

A „hogyan továbbra” vonatkozó kérdésünkre Dónucz László elmondta: az augusztus 20-i ünnepnap után a főidény augusztus 30-i zárónapjáig bulihajókkal szeretnének örömet szerezni a kisgyermekes családoknak, egyébként pedig még október végén is közlekednek majd a balatoni hajók – vagyis a Bahartnál is készülnek az őszi vendégjárásra.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.