időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Parragh László: Óriási segítség az iparűzési adó csökkentése

Kiss Gergely
2020.12.19. 14:58
Parragh László: Óriási segítség az iparűzési adó csökkentése

– Miniszterelnök bejelentése az iparűzési adó felére csökkentéséről találkozik a gazdasági szereplők elvárásával, nagyon nagy segítséget jelent – mondta a Magyar Nemzetnek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Ismert Orbán Viktor ma jelentette be, hogy a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozások iparűzési adóját január elsejétől a felére csökkenti a kormány. Ezek a cégek adják a legtöbb munkahelyet, és ezek a legsérülékenyebbek a járvány idején. A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét egyenként tekintik majd át.

A kamara vezetője hangsúlyozta: az iparűzési adó addig van, amíg van ipar és működnek a cégek. A válság azonban éppen a cégeket lehetetleníti el, tehát a mostani döntés mentőövet dob a vállalkozásoknak. Az érintett kör ugyan a multikkal szemben kisebb szereplője a gazdaságnak, de a munkavállalóik létszámában ez a nagyobb szegmens. Tehát a döntés sok munkahely megőrzését teszi lehetővé.

Parragh László jelezte: az iparűzési adó szisztémája igazságtalan. Bevétel alapján kell fizetni, tehát annak a cégnek is teher, amelyik egyáltalán nem nyereséges. Az árbevétel két százaléka az adó, a most megnevezett kör viszont jövőre csak ennek az ötven százalékát fizeti meg a következő évben.

– Karácsony Gergely főpolgármester egy bizonyos körnek fél százalékkal emelte volna ezt a terhét, ami óriási károkat okozhatott volna. A kormány viszont befagyasztotta az adók mértékékét. Ez azt jelenti, hogy azok a cégek, amelyek most nem tartoznak bele a kedvezményezetti körbe, továbbra is az árbevételük utáni két százalékot fizetik meg. Tehát nekik ugyan most nem csökken a terhük, de nem is emelkedhet – mondta a szervezet elnöke.

– Senkinek nem érdeke, hogy az önkormányzatok lehetetlen helyzetbe kerüljenek, de a közterhek viselésében mindenkinek részt kell vállalnia. Az ellenzéki önkormányzatok adót emeltek volna, miközben érdemben nem veszik ki részüket a válság kezeléséből. Most mindenkinek segítenie kell – tette hozzá Parragh László, aki egyúttal a kiterjesztett bértámogatást is kedvezőnek nevezte.

Gazdaságvédelem

Kovács Levente: Akinek gondot okoz a törlesztés, maradjon a moratóriumban

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.