időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Csak tisztítva egészséges a déligyümölcs

Magyar Nemzet
2021.01.17. 14:44
Csak tisztítva egészséges a déligyümölcs

A téli időszakban is fontos a vitaminpótlás, aminek egy részét a citrusfélék fogyasztásával fedezhetjük. Nem árt azonban az óvatosság abban a tekintetben, hogy a gyümölcsök felületét különböző anyagokkal kezelik, amelyek kockázatot is rejthetnek – figyelmeztetett a Nébih. 

A hatóság kiemeli, hogy a gyümölcsöket fogyasztás előtt alaposan le kell mosni tiszta, folyó vízzel, sőt, a felületkezelt gyümölcsöknél a héj eltávolítása után érdemes kezet mosni, mielőtt felbontanánk. Így elkerülhetjük, hogy a növényvédő szer vagy egyéb szennyeződés a gerezdekre, ezáltal a szervezetünkbe jusson.

Életkép a nagybaniról. Messziről érkeznek, hetekig utaznak a déligyümölcsök – Fotó: Havran Zoltán

Érdemes azt is tudni, hogy

a csomagolás a szállítás közben, esetenként pedig a felületkezelés során is beszennyeződhet,

ezért ne hagyjuk, hogy a tárolódobozzal, tartóval játsszanak a gyerekek, inkább dobjuk ki és mossunk kezet – emelték ki az élelmiszer-biztonsági szakértők.

A citrusfélék hosszú utat tesznek meg, míg elérnek az asztalunkig. A hetekig tartó szállítás és raktározás során a gyümölcsöket a penészedés és a kiszáradás veszélye fenyegeti, ezért

felületüket penész elleni szerrel kezelik, a kiszáradás ellen pedig bevonják viaszréteggel, ez lehet mesterséges vagy természetes.

A különleges fogyasztói igények kielégítésére kizárólag viasztechnológiát alkalmaznak, azaz kimarad a gombaölő szer, amit egyébként a biogyümölcsök esetében sem használnak – részletezték, hozzátéve, hogy az alkalmazott technológiákat a Nébih ellenőrzi, rendszeres hatósági mintavétellel.

Nem lehet eltüntetni vizes lemosással a vegyszert vagy a viaszt – Fotó: pexels

Arról, hogy a gyümölcsöt csak viaszréteggel vonták be, vagy penész elleni szerrel is kezelték, a termék címkéjén, illetve az üzletben, a hozzá kapcsolódó feliratról tájékozódhat a fogyasztó. Ezt az információt a kereskedők az ömlesztett, nem előre csomagolt áruk esetében is kötelesek feltüntetni.

A vásárlók viszont jobb, ha tudják, hogy

a felületkezelő szereket nem lehet mosással eltávolítani a héjról, vagyis a viasszal kezelt terményeknek csak a pucolás után előkerülő belső részét tanácsos fogyasztani.

Ha a jelölés nem egyértelmű, akkor a gyümölcsöt legjobb kezeltnek tekinteni, és ez alapján felhasználni.

Pontosan fel kell tüntetni, honnan származik és milyen felületkezelésen esett át a termény – Fotó: Bach Máté

Azt is jelezték, hogy a boltban kapható aszalt vagy kandírozott citrushéjkészítmények csak felületkezelés nélküli gyümölcsből készülhetnek, ezért azt javasolják, hogy sütéskor jobb ezeket használni a frissen reszelt gyümölcshéj helyett, de az is biztonságos, ha a viasszal kezelt vagy ökológiai termesztésből származó gyümölcsöket választjuk.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.