időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo

Fokozott nyomás az osztrák turizmuson

Thurzó Katalin
2021.02.04. 06:44
Fokozott nyomás az osztrák turizmuson

– A perspektívát hiányolják az Ausztriában mostanában jellemző, húzd meg-ereszd meg típusú járványügyi intézkedésekben a turizmus szereplői, mert már szinte állandó készültségben vannak az újraindulásra – a november 3. óta zárva tartó osztrák szállodák például már márciusban tudnának nyitni vidéken is. Most viszont úgy állunk, hogy csak február vége felé kerülhet szóba a turisztikai újrakezdés forgatókönyve – erről beszélt lapunknak a Bécsben élő turisztikai szakértő, Kovács Balázs.

Úgy folytatta: eközben a zárlat elnyújtása, a labilisnak tűnő járványügyi intézkedések miatt nő a feszültség a hónapok óta eurómilliárdnyi veszteségeket halmozó utazási területen, ahol jelentős a munkanélkülivé váltak aránya, míg több cégnél biztonsági okokból készülnek már a piacelhagyásról szóló „exit-stratégiák” is.

Ha étterembe nem is, vásárolni azért járnak az osztrákok, amikor éppen nem zárják le a plázákat. Szigorúan maszkban Fotó: Reuters

Kovács Balázs egy évtizedig vezette a bécsi magyar turisztikai külképviseletet, ahol 2017-ig egyfajta ágazati

Kovács Balázs másfél évtizede közvetlenül rálát a bécsi folyamatokra Fotó: GD Consulting

mintalaborként például több sikeres, innovatív marketingakciót bonyolítottak le, hogy az osztrák fővárosból ösztönözzék a magyarországi látogatásokat. A tapasztalt iparági szakértő a régiós utazási piacon közvetlenül előttünk járó Ausztriában hónapok óta azt követi nyomon, hogy a osztrákok miként készülnek az új turizmus világára, ahová hazánk is nagy lendülettel tervez visszatérni.

Mint felidézte, a 4-5 csillagos tagszállodáikban a nagyjából felére zuhant bevételek miatt vészharangot kongató osztrák szállodaszövetségnél ráadásul úgy tapasztalják, hogy

a pandémiahatások már nemcsak üzleti, hanem pszichológiai, mentális szempontból is rombolók az ágazatra nézve.

A tervezhetőség hiánya főleg a kisebb vendéglátó vállalkozásoknál okoz megélhetési dilemmát, hasonlóan az itthoni helyzethez, közülük nagyobb arányban kerültek mostanra az ellehetetlenülés közelébe.

A szakértő megjegyezte: egyre aggasztóbb hírek jelennek meg. Például az olyan patinás bécsi kávéházak, mint a Cafe Mozart, a Cafe Landtmann több száz más esethez hasonlóan már olyan jelentős bérletidíj-tartozást halmoztak fel, amelyet a meglévő likviditásból és támogatásokból nem képesek fedezni.

– Ausztriában január végén százhatvan étterem és kávéház előtt gyújtottak gyászmécseseket, az üzemeltetők így hívták fel a figyelmet kilátástalan anyagi helyzetükre – mondta a tanácsadó, hozzátéve, hogy nyugati szomszédunkban a jelen állás szerint úgy becsülik, hogy a vendéglátóipar legalább húsz-harminc százalékkal zsugorodik a pandémia miatt.

A bécsi kávéházak kilátásait a koronavíruson kívül a terrorcselekmény is beárnyékolta az év végén Fotó: Reuters

Leszögezte:

a járvány okozta általános bizonytalanság sem a szállodásoknak, sem a beszállítóknak, sem pedig a vendégeknek nem jó, egyik országban sem.

– Az osztrákoknál pontosan kiszámolták, hogy egyheti zárlat, vagyis kijárási korlátozás 255 millió euró forgalomkiesést okoz a szállodáknak, kétszázmilliót pedig a vendéglátó vállalkozásoknak. A kulturális szektorban heti szinten százmillió eurós kár keletkezik a leállás miatt – mondta.

Hozzátette: sokat nyom a latba, hogy

a járványkezelésben tavaly több európai ország számára mintalaborként szolgáló Ausztriában is a már tíz hónapja tartó, rendkívüli időszak fáradtsága keveredik a közelgő tavaszi fáradtsággal,

ami a hosszasan lebénított turizmust is áthatja.

– Az osztrák kormányon is egyre nagyobb a társadalmi és a gazdasági nyomás a járványügyi intézkedések feloldására – jegyezte meg Kovács Balázs.

A belföldi kereslet menti meg a szálláshelyeket

A helyzet mentésére példamutató kezdeményezések is vannak. A nehéz helyzetű szállodákat újszerű finanszírozási módszerrel mentené meg egy osztrák startup vállalkozás, amelynek programját a szakma és az egyik bank is támogatja. A lényege az, hogy a bajban lévő osztrák turisztikai cégek a közösségi finanszírozáson alapuló modell szerint egy online platformon keresztül potenciális kisbefektetőktől, azaz maguktól a helyiektől jutnak friss forráshoz, tőkeinjekcióhoz, amit hosszabb futamidő után kell csak visszatörleszteni a kisbefektetőknek, akik cserébe bármikor beváltható utalványokat is kapnak a szolgáltatásokra. Az egyre népszerűbb üzlethez az osztrákok már százeurós tételtől jelentkezhetnek, ezzel patrióta módon segítik a gazdaság újraindulását.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.