– Nem támogatjuk a piaci ellenállást, a jogellenes, alulról szerveződő magánakciókat a járványügyi korlátozásokkal szemben. Az ilyen hangulatkeltések azt eredményezik, hogy
az engedetlenekkel, szabálysértőkkel szemben hatósági és törvényi erővel lépnek fel. Ez nem tenne jót a kátyúban rekedt vendéglátásunk hírének, de a kétségbeesett vállalkozások sem kerülnének könnyű helyzetbe,
ha szembemennének a jogrenddel – közölte a Magyar Nemzettel Kovács László.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke annak kapcsán reagált így, hogy a jövő hét utánra – olasz és lengyel mintára – a szolgáltatók egy fővárosi köre tiltakozó rendezvényt szervez a Hősök terére, a járványügyi korlátozásokkal szemben.
A nyilvános tervek szerint többtucatnyi vendéglátós februártól önkényesen újranyitja a megélhetését jelentő üzletét, dacolva az országosan egységes előírásokkal.
– Semmiképpen nem javaslom ezt a büntetendő megoldást a jogszabályban meghosszabbított zárvatartás elleni fellépésként, ráadásul hiába nyit ki az üzlet, még nincs is vendég, aki bemenne.
Az ellenőrző hatóságok viszont várhatóan hamar lecsapnak majd azokra, akik megsértik a járványügyi rendet
– hangsúlyozta Kovács László, aki szerint az érintett üzemeltetőknek inkább fel kellene mérniük, hogy egyáltalán érdemes-e erőltetni a jövőbeni működést.

Azaz például a nyári újraindulás után is még sokáig rendeződő beutazások piacáról érkezik-e kellő arányú fizetőképes kereslet a további önálló működéshez. A szakember szerint ez a rutinos vendéglátósnak a környékbeli versenytársak és a korábbi vendégkör igényeinek megfigyelésével időben kiderülhet.
A tavalyi nyereséget vennék alapul
– Nincs értelme szembefeszülni a lakosság érdekeit védő rendkívüli szigorral, ehelyett tárgyalásokat kell kezdeményezni a kormánnyal. Ez a szakmai szervezetek dolga, amelyek a piac képviseletében kulturált körülmények között jelezhetik, hogy a vállalkozások terhei tovább nőnek, a kilátások elbizonytalanítóak.
A vendéglátósoknak inkább meg kell nyugodniuk, mert ebben a helyzetben csak józanul, tényszerűen szabad gondolkodni, és aszerint alakítani a továbbiakat, az újraindulással járó tervezést
– húzta alá az ipartestület elnöke.

Annak kapcsán, hogy a balliberális sajtó egy félreértelmezett iparági tájékoztatás alapján felkapta: pünkösdig, azaz majdnem május végéig zárva maradnak a belföldi szállás- és étkezőhelyek, kiemelte, hogy a Covid előtti időkben az első negyedév mindig is a legkisebb forgalmat eredményezte, ezért sok szakmabeli ilyenkor vonult el az éves pihenésre, nem a forgalmas főszezonban.
– Január második-harmadik hetében, főleg vidéken, többfelé leálltak, úgy volt kifizetődő az éves üzemelés. A telt házas év végék után szabadságra küldték a dolgozókat, vagy az első hónapokra időzítették a fejlesztési, karbantartási munkálatokat a üzletben, a szálláshelyen – sorolta az elnök. Megjegyezte, hogy
a lakosság megfelelő szintű védettségének eléréséig a kitartással viselt „sündisznóüzemmód” és a megfontolt tervezgetés javasolt a cégeknek.