időjárás 3°C Miklós 2022. december 6.
logo

Jövőre jöhet a nagyobb béremelés az állami szolgáltatóknál

Nagy Kristóf
2021.05.30. 06:56
Jövőre jöhet a nagyobb béremelés az állami szolgáltatóknál

Továbbra sem dőlt el a 2021-es béremelés sorsa az állami közszolgáltató vállalatoknál. A Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának (KVKF) minap megtartott ülésén a kormány képviseletében Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár arra kérte a szakszervezeteket, hogy a járvány következményeire tekintettel vállalatonként folytassák le a tárgyalásokat.

A kérés oka, hogy eltérő helyzetet okozott a pandémia: míg a vasútnál jelentősen visszaesett az utasforgalom, addig a víziközműveknél vagy a postánál jelentősen nőtt az igénybevétel.

Lapunk információi szerint nagyobb béremelés 2022-től várható az állami cégeknél, akár a 2017 és 2019 közöttihez hasonló hosszú távú bérmegállapodás megkötésére is szándék mutatkozik.

Idén a MÁV–Volánnál egyszeri juttatásban részesülhetnek a munkavállalók, a többi állami közszolgáltatónál még egyezkednek a képviseletek a vállalatvezetőkkel.

Jelentősebb béremelés 2022-től jöhet a vasútnál és más állami szolgáltatóknál
Fotó: Kurucz Árpád

A szakszervezetek legalább az infláció mértékét némileg meghaladó, hat százalék körüli alapbérfejlesztést követelnek az idei évre, és elutasítják a 2021-es bérfejlesztés elhalasztását. A képviseletek nyitottak a több évre szóló bérmegállapodás megkötésére is.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban úgy fogalmazott, az állami cégek béreiről 2022-re nézve hamarosan meg kell hozni a döntéseket, de ehhez meg kell várni a második negyedév végét. A kormány korábban az állami cégekkel kapcsolatban kiemelte:

a járvány okozta visszaesés ellenére sem került veszélybe a mintegy 150 ezer érintett munkavállaló állása, a következő időszakban pedig jelentős ágazati fejlesztések kezdődnek több területen is.

Az állami cégeknél tavaly átlagosan kilenc százalékkal emelkedtek a bérek. A legtöbb területen a járvány miatt mérséklődött a súlyos munkaerőhiány.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.