Kimerülőben az NHP Hajrá! hitelkerete

A kedvezményes hitellehetőséggel több mint 38 ezer hazai cég élt. A bankok alternatív megoldással is készülnek, ha valakinek nem jut a keretből.

Horváth Éva
2021. 06. 16. 17:05
null
20200423 Hajdú-Bihar Megye Mezőgazdaság illusztráció Magyar Nemzet fotó: Mirkó István (MI) Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A végéhez közelít az Növekedési hitelprogram (NHP) Hajrá! vállalati hitelprogram, hacsak a Magyar Nemzeti Bank nem bővíti ismét a keretet – állapítja meg elemzésében a Bank360.hu.

Az összesen 3000 milliárd forint keretösszegű keretből június elején már csak 400 milliárd forint maradt vissza.

A szakportál felmérése szerint a hazai bankokhoz főként az agráriumban, a kereskedelemben és a feldolgozóiparban tevékenykedő cégek kérték, a legtöbbjük forgóeszköz-finanszírozásra.

A Budapest Bank csaknem 200 milliárd forint NHP Hajrá! kölcsönt helyezett ki zömében mezőgazdasági, kereskedelmi és a feldolgozóiparban működő cégeknek. Bankcsoportszinten az ügyfelek a hitelek hatvan százalékát forgóeszközök, negyven százalékát beruházások finanszírozására használták fel. A CIB Banknál a hitel- és lízingszerződések összértéke ez idáig 155 milliárd forintot tesz ki, amelyből mintegy 110 milliárd forintot folyósítottak. Jelenleg mintegy 25 milliárd forintnyi ügyféligény áll elbírálás alatt, ám – mint jelezték – valamennyi kérelmet várhatóan nem tudják majd az NHP Hajrá! keretösszegéből teljesíteni. Ennek megoldására a hitelintézet alternatív megoldással készül. A CIB-hez a legtöbb igénylő a kereskedelemből, az agráriumból és a feldolgozóiparból érkezett, körükben a forgóeszköz-finanszírozás volt a legkeresettebb.

Az NHP Hajrá! forrásait jelentős számban igényelték az agrárium vállalkozásai, főként forgóeszköz-finanszírozásra
Fotó: Mirkó István

A K&H Bank az NHP Hajrá! indulása óta több mint 2100 ügyféllel kötött szerződést, akiknek már folyósították is a hitelt. A legtöbb forrást a mezőgazdaság, a kereskedelem, a feldolgozóipar, az építőipar, a szállítás és raktározás ágazatokban tevékenykedő vállalatok kapták. A kihelyezések 62 százalékát a forgóeszközhitelek, 23 százalékát az új beruházási hitelek, tíz százalékát a beruházásihitel-kiváltás adta.

Az MKB Banknál a program kifutásával a rendelkezésre álló hitelkeretet a beadott igénylések összege jelentősen meghaladja. A legtöbb igénylés a kereskedelmi, a feldolgozóipari és építőipari szektorokból érkezett. Az OTP-csoportnál a program indításától idén áprilisig több mint tízezer ügyfél kötött NHP Hajrá! hitelszerződést, 500 milliárd forintot meghaladó értékben. Ennek harminc százalékát beruházásra, hetven százalékát forgóeszköz-finanszírozásra vették igénybe a vállalkozások.

A Sberbank az indulás óta nyolcvanmilliárd forintot folyósított NHP Hajrá! hitelből, illetve további 11 milliárd összegű hiteligénylés van feldolgozás alatt. A hitelintézethez leginkább a szolgáltatóiparból, az építőiparból, a kereskedelemből és mezőgazdaságból érkeztek kérelmek. A Gránit Bank 67,9 milliárd forint összegre szerződött már le ügyfeleivel, ebből 49,9 milliárd forintot folyósítottak, további 16,5 milliárd forint összegű ügyletről pedig folynak a tárgyalások. A hitelt igénylő cégek a forrást 65 százalékban beruházásra, 35 százalékban forgóeszköz-finanszírozásra vették igénybe.

A számok önmagukért beszélnek

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az NHP Hajrá! forrásainak folyósításában részt vevő hitelintézetek 2021. május 28-ig 38 110 vállalattal kötöttek hitel- vagy lízingszerződést, 2 597 milliárd forint összegben. Ebből a jelenleg ténylegesen kinn lévő – azaz a már lehívott, de még nem törlesztett – állomány 1880 milliárd forint. A megkötött szerződések volumenének 35 százaléka új beruházási hitel vagy lízing, 55 százaléka forgóeszközhitel, tíz százaléka pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.