időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Módosult az atomtörvény

Magyar Nemzet
2021.11.11. 19:27 2021.11.11. 19:48
Módosult az atomtörvény

Az Országgyűlés november 9-én elfogadta az Atomtörvény módosítását, amely a kihirdetést követően több lépcsőben lép majd hatályba – közölte az Országos Atomenergia-hivatal (OAH), amely

szakmai függetlenségét megtartva szervezetileg önállóbb, gazdálkodásában függetlenebb szervezetté alakul a jövőben, amely a bővülő feladatok mellett is biztosítja a hatékony munkavégzés kereteit.

Jelentős változást hoz, hogy az OAH elnöke közvetlenül az Országgyűlésnek számol be a hivatal tevékenységéről. Szintén fontos kiemelni, hogy az OAH rendeletalkotási jogkörrel felruházott önálló szabályozó szerv lesz.

A jogszabálymódosítás következtében erősödik a nukleáris biztonságért felelős regulátor szervezeti függetlensége, ennek megfelelően maga határozza meg szervezeti struktúráját a törvény adta kereteken belül, továbbá a rendelkezésre álló költségvetési keret figyelembevételével maga határozza meg az alaplétszámát.

Borítókép: A paksi atomerőmű (Fotó: Sóki Tamás/MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.