időjárás 8°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Függetlenebb és erősebb lesz az atomenergia-hivatal

Somogyi Orsolya
2021.05.15. 06:50
Függetlenebb és erősebb lesz az atomenergia-hivatal

Egy már működő és nemzetközileg is hatékonynak ítélt modellre áll át az Országos Atomenergia-hivatal, amelynek egyúttal a munkaerővonzó képessége is erősödik – jelentette ki lapunknak adott nyilatkozatában Schanda Tamás. Az innovációs és technológiai miniszter helyettese hangsúlyozta: az átalakítás garantálja az erős, befolyásoktól mentes szabályozási és hatósági rendszer kiépítését.

Az Országos Atomenergia-hivatal (OAH) 2022-től kikerülne a kormány közvetlen ellenőrzése alól, és önálló szabályozó szervként működne tovább egy kedden benyújtott törvénymódosító javaslat alapján. Az atomenergiáról szóló törvény egyes passzusainak frissítése hátteréről, a dokumentumban foglalt lépések indokairól Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese nyilatkozott a Magyar Nemzetnek.

– Brüsszel rendszeresen számon kéri az OAH függetlenségét, és megkérdőjelezte az eddigi rendszer megfelelőségét. Szerintünk úgy is jó volt, ahogy eddig működött, de nem akarunk egy ilyen fontos kérdésben vitát – emelte ki a változtatás első okát a miniszterhelyettes.

– Az átalakítással a lehető legnagyobb személyi és szervezeti függetlenséget biztosítjuk a hivatalnak, garantálva egy erős, befolyásoktól mentes szabályozási és hatósági rendszer kiépítését, amely felett az Országgyűlés biztosítja a felügyeletet

– szögezte le, majd egy már régóta önállóan működő magyarországi hivatalt említette példaként.

A versenyszférához közelítő bérezés biztosítja a képzett szakemberek felvételét és megtartását
Fotó: Bach Máté

– A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH) hasonlóan, a törvényjavaslat itt is önálló szabályozó szervi jogállásra tesz javaslatot, tehát egy már működő, és nemzetközileg is hatékonynak ítélt modellt veszünk át. Az Energiaszabályozók Európai Tanácsának napokban közzétett összefoglaló jelentése kiemeli, hogy a MEKH, mint önálló szabályozó szerv függetlenségét jelentősen növelte az önálló szabályozó szervi jogállásra történt átállás. Ez a cél az OAH esetében is – indokolt Schanda Tamás.

Hangsúlyozta, mindez azt is jelenti, hogy kiemelt státuszba kerül az atomenergia-hivatal, vagyis a különleges jogállású szervek kategóriájába kerül át.

A legmagasabb szintű szakmai önállósággal és függetlenséggel rendelkező hivatallá válik, ami a feladatköre miatt indokolt is. Növekszik a személyi, szervezeti, szabályozási és költségvetési autonómiája is, így a függetlenséggel kapcsolatos viták egyszer és mindenkorra lezárhatók a miniszter helyettesének meggyőződése szerint.

Lapunk felvetésére közölte azt is, hogy az átalakulás nyomán erősödik az OAH humánerőforrás-vonzó képessége. – A törvényjavaslat a versenyszférához közelítő bérezést állapít meg a hivatal munkatársainak, biztosítva ezzel a megfelelő képzettségű és tapasztalattal rendelkező szakemberek felvételét és megtartását – jelentette ki.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.