Újabb rezsisegítséget nyújt a román kormány

A lakossági energiaárak korlátozásáról, az árkompenzáció kiterjesztéséről és a kompenzáció nélkül tévesen kiállított energiaszámlák kijavításáról állapodtak meg a bukaresti kormánypártok. Az intézkedéseket sürgősségi kormányrendelettel léptetik hatályba – jelentette be hétfőn Nicolae Ciuca miniszterelnök.

2022. 01. 18. 13:36
null
Rezsi csökkentés 20220106 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szociáldemokrata Párt (PSD), a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetőinek éjszakába nyúló tanácskozása nyomán Nicolae Ciuca kormányfő a távirati iroda tudósítása szerint közölte: sikerült megállapodniuk arról, hogy a villamos energia esetében az eddigi kilowattóránkénti 1 lejes (72 forint) árplafont 80 banira csökkentik. A tavaly novembertől bevezetett árkompenzáció esetében pedig a jogosultsági küszöböt az eddigi havi 300-ról 500 kilowattórára emelik. A kompenzáció nyomán így azoknak a lakossági fogyasztóknak, akik 500 kilowattóránál kevesebb villamos energiát használnak el, 68 banit kell fizetniük kilowattóránként.

A földgáz esetében az árplafont 37-ről 31 banira csökkentik kilowattóránként, az árkompenzációt pedig az eddigi 33-ról negyven százalékra emelik, a jogosultsági küszöb pedig másfélszeresére emelkedik. Így azoknak, akik nem fogyasztanak 1500 köbméternél több gázt a novembertől március végéig tartó fűtésszezonban, 22,1 banit kell majd fizetniük kilowattóránként.

Az intézkedéseket február elsejétől március 31-ig alkalmazzák, majd a tapasztalatok alapján döntenek a továbbiakról. A kormányfő jelezte, hogy becslések szerint a most bejelentett intézkedések mintegy hárommilliárd lejes (216 milliárd forint) többletterhet rónak a költségvetésre.

A kormánynak gondja lesz arra is, hogy a korábbi árkompenzáció figyelembevétele nélkül kiküldött energiaszámlákat a szolgáltatók visszavonják és kijavítsák, az érintetteknek pedig nem kell tartaniuk attól, hogy késedelmi kamatot fizettetnek velük vagy felfüggesztik a szolgáltatást. A miniszterelnök a korrekció konkrét módozatáról ma tárgyal a szolgáltatókkal. Ugyanis – ahogyan arról lapunk is beszámolt – egyes szolgáltatók semmibe vették a novemberben életbe léptetett új tarifaszabályzatot és jogtalanul magas számlákat állítottak ki, emiatt több ezer panasz érkezett a fogyasztóvédelemhez. A hatóság a napokban 37 szolgáltatót bírságolt meg.

A nemzetközi árak emelkedésének és az árampiac sikertelen liberalizációjának együttes hatása miatt

a lakossági fogyasztók villanyszámlája 2020 és tavaly december között kilowattóránként 12,26 eurócentről 26,36 eurócentre növekedett az átlagos bukaresti árakat tekintve az Eurostat nemzetközi vizsgálata szerint. A gáz 3,05 eurócentről 10,32-re drágult ez idő alatt Bukarestben,

bár más térségekben, más szolgáltatóknál ettől jelentősebben is eltérhetnek a változások. A román statisztikai intézet pénteken közölte, hogy tavaly decemberben a gáz 52 százalékkal, a villamos energia 15 százalékkal került többe az országos átlagot tekintve, mint 2020 decemberében.

Az árak okozta kétségbeesésre jellemző, hogy még a megegyezés előtt a munkáltatói szövetségek és a szakszervezetek azt kérték a kormánytól, hogy legalább egy évre rögzítse a gáz- és áramtarifákat a 2020 decemberében jegyzett szinten. A jogszabályok egyébként megengedik, hogy a kormány akár három évre kiterjessze az energiaárak befagyasztását – emlékeztettek, aláhúzva, hogy tudatában vannak annak, hogy a drágulást a nemzetközi árak is okozták, de szerintük a romániai áremelkedések jóval magasabbak, mint a nemzetközi piacokon. Ez a helyzet pedig nemcsak a lakosságot, hanem a teljes gazdaságot nehéz helyzetbe hozza.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.