Egyes romániai szolgáltatók fittyet hánynak a rezsicsökkentésre

A lakosság energiaszámlái három-négyszeresükre nőttek. Hosszabbodhat és kiterjedhet az árstop.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 15. 19:05
null
Rezsi csökkentés 20220106 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román fogyasztóvédelem 27 energiaszolgáltatót bírságolt meg amiatt, hogy figyelmen kívül hagyták a magas energiaárak miatt tavaly októberben elfogadott energiaár-kompenzálásról szóló sürgősségi kormányrendeletet, és jogtalanul magas számlákat állítottak ki a fogyasztóknak.

A bírságok kiszabását Mihai Culeafa, a fogyasztóvédelmi hivatal elnöke jelentette be, jelezve, hogy péntekig hetven szolgáltatót ellenőriztek, ugyanis

 tavaly több mint kétezer, az idén pedig csak az elmúlt héten négyszáz panasz érkezett az energiaszolgáltatókkal kapcsolatban.

A bírság összértéke 450 ezer lej (több mint 32 millió forint). A fogyasztóvédelem elrendelte, hogy a szolgáltatók számolják újra a törvénytelenül kiállított számlákat. A román állami többségi tulajdonban levő Electrica szolgáltató bejelentette, hogy a hónap végéig újból kiállítja azokat a számlákat, amelyeknél nem vették figyelembe a törvényes előírásokat.

Florin Spataru gazdasági miniszter szerint megengedhetetlen, hogy az energiaszolgáltatók több millió fogyasztót csapjanak be a törvények megsértésével, ezért közölte: a jövő héten javasolni fogja a kormánynak, hogy a szolgáltatók árbevételének négy százalékára emeljék a bírság értékét, mert a jelenleg kiszabhatók túl alacsonyak. Az elmúlt napokban több kormánytag is élesen bírálta az energiaszolgáltatókat amiatt, hogy figyelmen kívül hagyták az energiaár-kompenzálást.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter arra buzdította a fogyasztókat, hogy ne fizessék ki azokat a számlákat, amelyeket törvénytelenül állítottak ki.

A törvényes előírások figyelmen kívül hagyásával kiállított számlák ki nem fizetése miatt a fogyasztók nem sújthatók semmilyen szankcióval Nicolae Ciuca román miniszterelnök kijelentése szerint.

Romániában érzékenyen érinti a fogyasztókat a nemzetközi energiaárak emelkedése, amely már tavaly év végén elkezdődött, és szinte egybeesett a villamos energia és a gáz lakossági árának romániai liberalizációjával.

Ezek együttes hatása miatt a lakossági fogyasztók villanyszámlája akár háromszor, a gázszámlája pedig kétszer magasabb lehet az egy évvel korábbinál.

 Vásárlóerő-paritáson nézve pedig mindez oda vezetett, hogy decemberben Bukarest állt a legrosszabbul az európai fővárosok összehasonlításakor.

Ezek alapján érthető, hogy a román kormány az energiaár-kompenzáció meghosszabbítását tervezi április 1-jétől a lakossági fogyasztóknak, és a vállalkozások egy részére is kiterjeszti. Erről Nicolae Ciuca még a hét elején beszélt, hozzátéve, hogy már egyeztetett az illetékes miniszterekkel. A kormány tavaly októberben vezetett be energiaár-kompenzációt a lakossági fogyasztóknak a 2021. november 1-jétől 2022. március 31-ig tartó időszakra. 

A tervek szerint április 1-jétől újabb energiaár-kompenzációban részesülnek azok a lakossági fogyasztók, akiknek a havi villamosenergia-fogyasztása nem haladja meg a 300 kilowattórát. A kormány emellett a villamos energia áfáját 19 százalékról 5 százalékra csökkenti. A gáz esetében is készül egy energiaár-kompenzációs mechanizmus, amely szintén április 1-jétől lesz hatályos.

Ezenfelül a kormány a mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban február 1. és július 1. között vezetne be energiaár-kompenzálási intézkedéseket, amelyekből valamennyi kis- és középvállalkozás is részesülne.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.