időjárás 2°C Ignác 2023. február 1.
logo

Töretlenül a magyar földgáz a legolcsóbb

Magyar Nemzet
2022.01.14. 09:28 2022.01.14. 14:09
Töretlenül a magyar földgáz a legolcsóbb

Decemberben a földgáz átlagára Budapesten volt a legalacsonyabb 26 európai főváros összehasonlításában (2,83 eurócent/kWh). A villamos energiáért pedig a magyar háztartások a második legkedvezőbb árat fizették, 10,46 eurócentet kilowattóránként – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálatából

Koppenhágában volt a legdrágább az áramszolgáltatás, egészen pontosan 39,82 eurócent/kWh, ami a budapestinek 3,8-szorosa. De bécsi szomszédaink is a mi árunk duplájáért jutottak a villamos energiához, 29,29 eurócent/kWh-ért.

A földgáz egységára a lista végén lévő Stockholmban több mint nyolcszor annyi volt, mint Budapesten: a svédek 23,45 eurócentet fizettek egy kWh-ért. 

Kiemelendő, hogy a villamos energia és a földgáz terén is messze a legrosszabb helyzetbe került vásárlóerő-paritáson mérve Bukarest. Míg Budapest ezen a listán rendszerint a középmezőnyben van, most mindkét energiaszolgáltatásnál kiváló eredményt ért el: az áram rangsorában a negyedik legjobb, a földgáz esetében pedig a vezető helyen állt decemberben.

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia és földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Bach Máté)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.