Nem szállít extra gázt a Gazprom egészen őszig

Lőttek a nyári betárolásnak? Nyugat-Európa és Oroszország egymásra mutogat, mindkét fél nyomásgyakorlást emleget.

2022. 02. 08. 19:00
Russia Amur Gas Processing Plant
6609022 Fotó: PAVEL LVOV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz Gazprom nem kötött le pluszkapacitást a legfontosabb, Európát ellátó vezetékeken az idei második és harmadik negyedévekre, vagyis a hosszú távú szerződések teljesítésén túl pillanatnyilag nem tervez további szállításokat – írja a Reuters hírügynökség. A hétfői aukciós eredmény szerint a Jamal-Európa vezetéken a második és a harmadik negyedévre, az orosz–ukrán határ Szudzsa és az ukrán–szlovák Nagykapos mérési pontjánál pedig a második negyedévre nem lesz extra szállítás jelen állás szerint.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke aznap Brüsszelben, egy gazdasági konferencián úgy fogalmazott, hogy

a Gazprom viselkedése nagyon furcsa, hiszen a megugró gázkereslet és magas árak mellett sem töri magát, hogy több gázt adjon el Európában.

Szerinte egyre inkább úgy tűnik, hogy a Kreml politikai nyomásgyakorlásra használja a gázszállításokat. Az elnök is úgy látja, hogy egy ideig még tartósan magasak lehetnek a gázárak, emiatt a gáztárolók nyári feltöltése érdekében az unió több partnerrel is tárgyal.

A Nyugat szerint Oroszország azért tartja vissza az oda irányuló szállításokat, hogy nyomást gyakoroljon az Európai Unió és Németország szabályozó hatóságaira, hagyják jóvá az új Északi Áramlat 2 vezeték üzembe helyezését, amely Oroszországot és Németországot közvetlenül köti össze a Balti-tengeren át. Az orosz fél ezt a vádat mindvégig tagadta, mondván,

a Gazprom teljes mértékben teljesíti a hosszú távú szerződéseket, és a nyugati irányú kínálat hiánya egyszerűen az európai vásárlás hiányát tükrözi.

A nyugat-európai gáztárolók töltöttségi szintje egyre apad, éppen kitarthat a tél végéig, de csak akkor, ha nem jönnek tartósan keményebb fagyok.

Borítókép: A Gazprom csak a hosszú távú szerződéseknek tesz eleget, mert állítása szerint más megrendelés nem érkezett Nyugatról (Fotó: Pavel Lvov/Sputnik via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.