Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Könnyen elhelyezkednek a menekültek Magyarországon

Nagy Kristóf
2022.03.25. 06:30 2022.03.25. 07:55
Könnyen elhelyezkednek a menekültek Magyarországon

Nem okoz eddig nehézséget az Ukrajnából érkező menekültek magyarországi elhelyezkedése. Több tízezer ukrán munkavállaló már a háború előtt is Magyarországon dolgozott, most pedig jellemzően az ő hozzátartozóik, gyermekeik érkeznek hazánkba. A vállalkozások a menekülő családtagoknak is tudnak állást adni, elhelyezkedésüket állami támogatás is segíti.

Egyszerűen munkába tudnak állni az orosz–ukrán háború elől menekülők, eddig kedvezők az elhelyezkedésükkel kapcsolatos tapasztalatok. Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta, egyelőre fel tudja szívni a magyar munkaerőpiac az ideérkezőket. 

Emlékeztetett: több tízezer ukrán munkavállaló már a háború előtt is itt dolgozott. Most elsősorban az ő hozzátartozóik, családtagjaik, gyermekeik érkeznek. A főtitkár utalt rá, a 18 és 60 év közötti férfiak nem hagyhatják el Ukrajnát, őket nem engedik át a magyar határon.

A menekülőknek tehát segítséget tudnak nyújtani a vállalkozások mind az elhelyezkedésben, mind adott esetben elszállásolásukban. Ehhez jelentősen hozzájárul az állam támogatása is

– fogalmazott Perlusz László. A főtitkár kérdésünkre megjegyezte, nemcsak az észak-keleti országrészben vállalnak munkát a háború elől menekülők, de az ország más részein is el tudnak helyezkedni. Elsősorban azok az ágazatok tudják foglalkoztatni az érintetteket, amelyek szívesen alkalmaznak női munkaerőt. Ezek közé tartozik a feldolgozóipar vagy a későbbiekben a turizmus- és vendéglátás.

A VOSZ főtitkára kiemelte, hogy több ezer munkavállalót tudnának azonnal foglalkoztatni a cégek, miután országszerte komoly munkaerőhiány van. Elsősorban a fizikai területeken helyezkedhetnek el azonnal az álláskeresők, nemcsak az ipar, de a szolgáltatások területén is. Hazánkban ugyanis nehézségeket okoz a szakképzett munkaerő hiánya és egyes ágazatokban az elöregedés. 

Idetartoznak a teherautósofőrök, legtöbbjük átlagos életkora 50-60 év között van. Szintén hiány van targoncavezetőkből, a logisztika területén is óriási a szakemberigény, de komoly munkaerőhiány alakult ki a turizmusban is. Ez utóbbi oka, hogy a járvány miatt elrendelt korlátozások alatt sokan elhagyták az ágazatot és máshol helyezkedtek el.

Perlusz László hozzátette: egyelőre jól képesek kezelni a vállalkozások a menekültek magyarországi integrációját. Ha a háború és az energiaválság nem fékezi le a gazdaságot és az alapanyaghiány nem vezet leállásokhoz, akkor a jövőben sem kell attól tartani, hogy munka nélkül maradnának az ideérkezők.

Mint korábban megírtuk: szinte minden ágazatban szívesen foglalkoztatják a cégek a menekülőket. Az egyik legnagyobb magyarországi állásportálon közel ötszáz hirdetést adtak fel kimondottan az Ukrajnából érkezőknek. A hirdetések a teljes országot és szinte az összes ágazatot lefedik. Kiemelt igény mutatkozik a kereskedelemben és az iparban. 

Azoknak a legegyszerűbb a munkavállalás, akik ukrán–magyar kettős állampolgárok, és beszélnek magyarul. Az ukrán állampolgárok közül előnyben részesítik azokat, akik magyarul nem tudnak ugyan, de angolul igen. 

A foglalkoztatók több területen kiemelten odafigyelnek a munkavállalóik családtagjainak elhelyezésére. Sok vállalkozás már nemcsak a munkásszállásokon nyújt szálláslehetőséget, de családi házakat, lakásokat bérel az érintettek számára.

Az állam is érdemben besegít. Támogatást nyújt a kormány azoknak a cégeknek, amelyek a konfliktus kirobbanását követően hazánkba érkező ukrán vagy ukrán–magyar kettős állampolgárokat foglalkoztatnak. A legfeljebb 12 hónapig járó állami támogatást a munkaadók igényelhetik. A munkavállaló lakhatási és utazási költségeinek ötven százaléka fedezhető a legfeljebb havi hatvanezer forintos támogatásból. A gyermekesek után gyermekenként havi plusz 12 ezer forint igényelhető. A munkáltatónak gondoskodnia kell a munkavállalók és a kiskorú hozzátartozók megfelelő elszállásolásáról és a munkába járásuk megszervezéséről. Elvárás a munkavállaló legalább heti húszórás foglalkoztatása is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

Háború Ukrajnában

Nyugati csapatokat küldene Ukrajnába Macron

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.