A diákok is a fizetés alapján választanak munkahelyet

A fiatal munkavállalókra nem jellemző az extrém bérigény, ráadásul az szja-mentesség jelentősen növelte keresetüket.

Nagy Kristóf
2022. 05. 06. 20:00
Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkahely kiválasztásánál a felnőtt munkavállalókhoz hasonlóan a diákoknak is elsődleges szempont a munkabér. A Meló-Diák iskolaszövetkezet országos felméréséből kiderül, noha az elérhető bérezés a döntő, a fiataloknak ennek ellenére nincsenek irreális bérigényei: a válaszadók 82 százaléka 1150 és 1500 forint közötti órabért jelölt meg mint elvárást. 

Az 1150 forintos órabér az idei bruttó kétszázezer forintos minimálbér órabérre vetített összegével megegyező. A fiatalok mindössze három százaléka találta reális célnak a kétezer forint feletti órabér elérését.

A Meló-Diák az ettől az évtől bevezetett szja-mentességről is megkérdezte a fiatalokat. A legtöbben, a válaszadók negyven százaléka elsősorban annak örül, hogy több pénz marad a zsebében, és ez a többlet arra is ösztönzi őket, hogy még többet dolgozzanak. 

A jelentős nettó bérnövekedést a válaszadók többsége a tanulmányokkal összefüggő kiadásokra és a lakhatási költségekre fordítja. Meglepően sokan, a válaszadók közel negyven százaléka autót vagy motort vásárolna magasabb nettó fizetéséből, harminc százalékuk megtakarít.

A diákmunka kiválasztásakor a legtöbben – 36 százalékuk – a bérezést tartja a legfontosabbnak. A további két dobogós szempont a megközelíthetőség és a széles munkaválaszték, mindkettő szempontot figyelembe veszi a válaszadó fiatalok húsz százaléka. 

 

A kollégák szakértelme is fontos, a megkérdezettek 14 százalékánál döntő a munkahelyválasztás szempontjából. Ezzel szemben az adott foglalkoztató hírneve kevésbé érdekli a diákmunkásokat, mindössze három százalékuknál szempont.

A kormány tavaly döntött arról, hogy a 25 év alatti munkavállalók munkabérét ettől az évtől nem terheli a személyi jövedelemadó. 

A tizenöt százalékos elvonás alóli mentesülés jelentős és érzékelhető nettó béremelkedést hozott, 

amely elsőként a február elején kézhez kapott munkabérben vált láthatóvá. Egy minimálbérért dolgozó fiatal kézhez kapott fizetése 46,8 százalékkal volt magasabb februárban a januárihoz képest.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.