Magyarország az EU és a régió élén

Míg az EU összesített GDP-je 1,2 százalékkal, a magyarországi GDP már 5,9 százalékkal múlta felül a pandémiát megelőző teljesítményt.

Magyar Nemzet
2022. 05. 18. 9:26
GDP
 - acronym on wooden cubes. Which stand on stacks of coins on a light background
GDP (Gross Domestic Product) - acronym on wooden cubes. Which stand on stacks of coins on a light background. Business concept Forrás: 123rf
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyedéves alapon az EU-ban és régiós szinten

a magyar gazdaság mutatta az ötödik leggyorsabb növekedést az eddig megjelent adatok alapján, messze felülmúlva az uniós átlagot, 

míg éves alapon csupán három ország (Portugália, Lengyelország, Ausztria) növekedése haladta meg a hazai dinamikát – hívta fel a figyelmet szerdai elemzésében Suppan Gergely.

A Magyar Bankholding vezető elemzője rámutatott: a régióban továbbra is gyengén teljesített a szlovák (3 százalék) és a cseh (4,6 százalék) gazdaság, amit jórészt a járműgyártást sújtó csiphiány okozhatott.

Forrás: Eurostat, Takarékbank

Suppan Gergely szerint mivel az egyes országokat eltérő mértékben és ütemben érték a járvány különböző hullámai, valamint a korlátozások enyhítésének ütemezése is eltérő volt, jobb összehasonlítást ad a járvány előtti utolsó negyedévhez képesti teljesítmény. 

Forrás: Eurostat, Takarékbank

Eszerint míg az EU összesített GDP-je 1,2 százalékkal, az euróövezeté pedig 0,5 százalékkal haladja meg a járvány előtti szintet, 

a hazai GDP már 5,9 százalékkal múlta felül a pandémiát megelőző teljesítményt. 

Mivel a járvány alatt a legkisebb visszaesést a turizmus igen alacsony súlya miatt az északi és a balti államok szenvedték el, a kilábalásban is többnyire élen járnak. Ezzel szemben a turizmustól erősen függő országok gazdaságai még alig lábaltak ki: például a spanyol, a portugál és az olasz gazdaság sem érte el a járvány előtti szintet. De elmarad a korábbi szinttől a járműgyártástól jelentősen függő német, cseh és szlovák gazdaság is – jelezte az elemző.

A régióban a hazai gazdaság a lengyelt követve a legjobb teljesítményt nyújtja:

A régióban a hazai gazdaság a lengyelt követve a legjobb teljesítményt nyújtja:
Forrás: Eurostat, Takarékbank-előrejelzés

 

Borítókép: kiemelkedő a magyar teljesítmény (Fotó: 123rf)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.