időjárás 26°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Csúcson a magyar gazdaság: meglepte az elemzőket a 6,5 százalékos GDP-növekedés

Folyamatosan zajlik a betakarítás a földeken

Magyar Nemzet
2022.07.02. 12:30 2022.07.02. 14:44
Folyamatosan zajlik a betakarítás a földeken

– A száraz, meleg időjárás és az aszály ellenére az ország kenyere biztosított – közölte Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban. A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az őszi árpa aratásával június közepén kezdődtek meg a betakarítási munkálatok a földeken, és a legtöbb helyen a hónap végére már végeztek is a növény begyűjtésével. 

A miniszter szerint félő, hogy a több hónapja tartó csapadékhiány miatt az elmúlt éveknél alacsonyabb terméshozam várható a kalászos gabonából. Az aszály legsúlyosabban hazánkban Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érinti. A Dunántúlon a kritikus fázisokban a növények több esőt kaptak, ezért ezeken a területeken kedvezőbb a helyzet. A kárbejelentéssel érintett területek nagysága június végére elérte a 230 ezer hektárt. A kialakult helyzetben az agrárkárenyhítési rendszer fontos segítség az ágazat szereplői számára. Az eddigi aszálybejelentések 80 százaléka az őszi vetésű kalászosokra vonatkozik. Az agrártárca útmutatója segíti az eligazodást a kárenyhítő juttatás igénylésében – hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

Nagy István arról is beszélt, hogy az őszi búza betakarítását is elkezdték már a gazdálkodók, igaz, országosan még csak ötszázalékos a készültség. A munkálatokkal Békés megyében haladtak eddig a legjobban a termelők. Emellett a szalma betakarítása is megkezdődött a megnövekedett kereslet miatt. A búza mellett a repce aratása is zajlik, egyelőre azonban országosan mindössze 1,5 t/ha termésátlaggal. A miniszter hangsúlyozta, továbbra is óriási szükség van a csapadékra, mert ha két héten belül nem jön meg az eső, akkor a kukorica- és napraforgótermés komoly veszélybe kerülhet. A tárcavezető köszönetét fejezte ki a gazdáknak, akiknek munkája révén naponta friss és egészséges élelmiszer kerülhet a magyar családok asztalaira. A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar több mint húszmillió ember ellátására képes – emlékeztetett Nagy István.

Borítókép: Megkezdődött a betakarítás (Fotó: MTI/Oláh Tibor)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.