Túl sokba kerül az energia

A megdöbbentő statisztikák szerint a nagyhatalomnak számító országban, az Amerikai Egyesült Államokban több mint húszmillió háztartás maradt el a közüzemi számláival, ami 97 százalékos növekedés 2019-hez képest. Szakértők arra számítanak, hogy ez a szám tovább emelkedik, és egyre több otthonban kapcsolják majd le az áramot a tartozás miatt – ismertette a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 08. 26. 6:40
Protesters Rally In The Bronx For Victims Of Police Violence
US-PROTESTERS-RALLY-IN-THE-BRONX-FOR-VICTIMS-OF-POLICE-VIOLENCE Fotó: DAVID DEE DELGADO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint húszmillió háztartás, körülbelül minden hatodik amerikai otthon elmaradt a közüzemi számlákkal, a lakosság energia- és vízellátását szociális alapon támogató programok állami igazgatóinak szervezete, a NEADA adatai szerint. Ezek a háztartások összesen 16 milliárd dollárral tartoznak különböző közműszolgáltatóknak, ami kétszerese a koronavírus-járvány előtti összegnek. Az átlagos tartozás 2019 óta 97 százalékkal, 792 dollárra emelkedett – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Az utóbbi időben az ugrásszerűen megemelkedett villamosenergia-áraknak köszönhetően nőtt ilyen radikális mértékben a számlákkal elmaradó háztartások aránya, írja a Bloomberg. A Bureau of Labor Statistics fogyasztói árindexe szerint csak júliusban 15,2 százalékkal nőttek a háztartási áramdíjak az Egyesült Államokban az előző év azonos időszakához képest.

A kaliforniai PG&E Corporation közműszolgáltató adatai azt mutatják, hogy 2020 februárja óta több mint negyven százalékkal megugrott a fizetéssel elmaradt lakossági ügyfelek száma. Bár korábban a koronavírus-járvány miatt egyes amerikai államokban leállították az áramlekapcsolásokat, ezek a moratóriumok a 2022-es év elején megszűntek, éppen az infláció emelkedésével egy időben.

– A kikapcsolások cunamijára lehet számítani – mondta a Bloombergnek Jean Su, a Center for Biological Diversity vezető ügyvédje, aki nyomon követi a közművek lekapcsolásait az Egyesült Államokban. Az elmaradás miatti lekapcsolások egyre nagyobb méretet fognak ölteni, ahogy az egyre forróbb napok ­miatt többet fogják használni a fogyasztók a légkondicionálókat.

– A magasabb árak, a hőhullámok és a növekvő energiaigény miatt nőni fog a lekapcsolások és a fizetéselmaradások száma – mondta David Konisky, az Energy Justice Lab társigazgatója.

Az Amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat szerint 2017 és 2021 között évente átlagosan 188 hőség okozta haláleset történt az Egyesült Államokban, míg az azt megelőző öt évben átlagosan 81 haláleset volt.

Borítókép: életkép New York városának legészakibb kerületéből, Bronxból (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.