Pénzügyi jó tanácsok utazáshoz

Sokat változtatott a járvány még a nyaraláskor szokásos fizetési szokásokon is. Két-három éve még a bankkártya volt a divat, ma már több helyen érdemes készpénzt kivenni a megfelelő ATM-ekből.

Horváth Éva
2022. 08. 24. 10:41
null
2020.04.06. Budapest Koronavírus-járvány Belvárosban is zárva tartanak a pénzváltók, üzletek, boltok. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban – jellemzően a pandémia előtt – szinte minden cikkben, jó tanácsban azt lehetett olvasni, hogy a nyaraláson, a külföldi utunkon akkor jártunk a legjobban, ha még egy hazai valutaváltóban vesszük meg a célzott ország bankjegyét. Vagyis egyértelműen az számított a legolcsóbb megoldásnak, ha itthon vásároltuk meg az utazás során felhasználandó valuta jelentős részét, méghozzá a legkedvezményesebb napi árfolyamot kínáló pénzváltónál. 

Kedvezményes készpénzfelvétel akár külföldön is

Mellé, amolyan „biztos, ami biztos” alapon, elvittük az útra a bankkártyát is, de semmiképpen sem készpénzfelvételre, hanem fizetésre. Mondván, a külföldi ATM-ből való bankjegykivétel éri meg a legkevésbé, akár a felszámolt díjak, akár a hitelintézeti, általában magasabb átváltási árfolyam miatt.

Zömében a koronavírus-járványnak köszönhetően azonban az elmúlt bő két évben egyre több olyan intézkedés született, amely a vírus terjedésének minimalizálása érdekében a bankkártyák használata irányába terelte a fizetési módozatokat a bankjegyek felől.

– Ezzel szemben idén már sok euró­pai, illetve szomszédos országban is kedvezményesen vagy akár ingyen vehet fel a turista készpénzt a nyaralása során.

Több, Magyarországon jelen lévő bank is akad, amelyik külföldön segítségünkre siet olcsó vagy ingyenes készpénzfelvétellel. Ez főként azért hasznos, mert a külföldi banki készpénzfelvétel általában nagyon drága tranzakciótípus, amelynek a pénzügyi tranzakciós illeték még tovább emelte az árát – hangsúlyozta érdeklődésünkre Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Megjegyezte, hogy 

ezen a nyáron akár még további banki akciók is ösztönözhetik a külföldi bankjegyfelvételt.

 Két-három éve még a bankkártya volt a divat, ma már több helyen érdemes készpénzt kivenni a megfelelő ATM-ekből (Fotó: MTVA/Róka László)

 

Albánia, Bulgária, Horvátország, Moldova, Montenegró, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovénia és Ukrajna területén például az OTP-bankcsoport ATM-jeiből 2,73 euró plusz 0,6 százalék egy készpénzfelvételi tranzakció díja. De az Erste Banknál is hasonlóak a kedvezmények Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Romániában, Szerbiában és Szlovákiában. Az UniCredit Bank szintén kínál kedvezményes készpénzfelvételt az alábbi országokban: Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna. 

Pénzváltó vagy ATM?

A fentieket jól kiegészítheti a Revolut havi összesen 75 ezer forintos ingyenes készpénzfelvételi kerete, amely Magyarországon kívül is érvényes – tette hozzá Gergely Péter, hangsúlyozva, hogy a magyar törvényi ingyenes készpénzfelvétel ellenben kizárólag az országhatárainkon belül érvényes. A Covid–19-világjárvány előtt biztosan jobban jártunk egy pénzváltóval, mint egy bankkal – utalhatunk vissza a Bankmonitor.hu hajdani jó tanácsaira. 

Az árfolyam szempontjából legalábbis biztosan. Ha alapvetően bankszámlán tartottuk a megtakarításunk, akkor fel kellett venni a számláról a szükséges összeget. Ennek azonban költsége volt, amelynek mértéke két-három ezer forint is lehet. A pénzváltók ráadásul az árfolyamon felül felszámolhatnak egy alapdíjat is. Ezek az idők azonban 2022 nyár végére elmúltak.

Borítókép: Sokáig a kártya volt a favorit, ma újra a bankó hódít (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.