időjárás 28°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Megfordítanák a készpénzes és az elektronikus fizetés arányát

Magyar Nemzet
2022.06.08. 13:44 2022.06.08. 16:24
Megfordítanák a készpénzes és az elektronikus fizetés arányát

A jegybank célja az, hogy 2030-ig az elektronikus fizetések aránya a készpénzes fizetésekhez viszonyítva ötven százalék fölé növekedjen – hangzott el a Fizetési rendszer jelentés ismertetésekor. Ez a mutató 2010-ben nyolc százalék körül volt, tavalyra harminc százalékra nőtt. Ugyanakkor központi csalásmegelőző rendszer bevezetését is tervezi a nemzeti bank.

A pénzforgalom rendszere hatalmas fejlődésen ment át az utóbbi tíz évben: az üzemben lévő POS-terminálok száma például háromszorosára, 240 ezerre nőtt tavalyra, a kártyás vásárlások száma pedig több mint ötszörösére emelkedett – mondta Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója a tizedik alkalommal kiadott Fizetési rendszer jelentést ismertetve. A távirati iroda tudósítása szerint kiemelte, hogy az online elfogadóhelyek száma tizenötszörösére, harmincezerre nőtt tavalyra 2012-höz viszonyítva, a készpénzfelvételek száma pedig ugyanebben az időszakban harmadával csökkent. Az MNB megvásárolta a Giro Zrt.-t, szabályozói döntéseket hozott a napközbeni elszámolásról és az azonnali fizetésről, számos egyéb projektet koordinált – sorolta az igazgató az elektronikus pénzügyek fejlesztése érdekében tett lépéseiket.

Bartha Lajos rámutatott arra, hogy

miközben a kártyás forgalom évenként nagyjából húsz-húsz százalékkal növekedett az elmúlt tíz évben, az átutalások csak tavaly lódultak meg az azonnali fizetés bevezetésének köszönhetően.

Így 2021-ben már a kártyás forgalomhoz hasonló ütemű növekedés volt megfigyelhető az utalásoknál is. Tavaly visszatért a járvány előtti trend a kártyaforgalomban,

a készpénzfelvételek értéke nőtt, ahogy az emberek fizikailag visszatértek a boltokba.

Bartha Lajos jelezte, a számlafizetések hetven százaléka elektronikusan történt 2021-ben.

Bartha Lajos tájékoztatása szerint a visszaélések aránya mind a kártyás forgalom, mind az átutalások esetében az összes forgalomhoz képest rendkívül alacsony, 0,003 százalék. A csalók ugyanakkor egyre kifinomultabb módszerekkel próbálkoznak, a vásárlók megtévesztésére terelődik a hangsúly. Az ügyfelek fokozottabb védelme érdekében az MNB ajánlást tervez kibocsátani a pénzintézetek számára, a Giróval közösen vizsgálják egy központi csalásmegelőzési rendszer bevezetését, továbbá edukációs kampányt indítanak.

A jegybank célja az, hogy 2030-ig az elektronikus fizetések aránya a készpénzes fizetésekhez viszonyítva ötven százalék fölé növekedjen – ez a mutató 2010-ben nyolc százalék körül volt, és tavalyra harminc százalékra nőtt.

Az MNB szerint a jövőben az azonnali fizetés lesz a motorja a további fejlődésnek. A jegybank szabályozói változtatásokon dolgozik, nagy valószínűséggel kötelező lesz Magyarországon minden mobilapplikációnak QR-kódot olvasni, továbbá fizetési kérelmet tudni kell fogadni valamikor jövő év folyamától.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.