időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Equilor: Turbulens hónapok előtt áll az európai gazdaság

Forrás: MTI
2022.09.27. 10:30 2022.09.27. 11:38
Equilor: Turbulens hónapok előtt áll az európai gazdaság

Az elmúlt évtized legbizonytalanabb tele előtt áll nemcsak a magyar, hanem az európai gazdaság is. A gazdasági mutatókat az átlagos téli hőmérséklet, ezzel a gáztartalékok felhasználása is befolyásolhatja, hosszabb távon az orosz–ukrán háború kimenetele és az annak nyomán kialakult energiaválság lehet kulcskérdés – ismertette a befektetési szolgáltató vezető elemzője háttérbeszélgetésen kedden Budapesten.

Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője elmondta: a magyar gazdaságra és a forint árfolyamára jelentős hatással lehet az uniós források felhasználásáról szóló vita, és az ennek nyomán kialakuló egyezség, végső soron a folyósított összeg nagysága. Az Equilor azzal számol, hogy a függőben lévő összeg nagy részét, 80 százalékát kapja meg Magyarország, ugyanakkor a 2021–2027-es operatív programok kifogásolt tételeit nem fizetik ki. Ha ez valósul meg, akkor az Equilor szerint az idei 5 százalékos GDP-növekedést követően jövőre stagnálás jöhet, míg 2024-ben 2,5 százalék lehet a GDP-növekedés üteme.

 

A vezető elemző elképesztőnek nevezte a gázpiaci áremelkedés mértékét, amely a lakosságnak és az iparnak is jelentős problémákat okoz. 

 

Az EU-országok a GDP-jük 15 százalékát is elkölthetik az energiahordozókra – mondta. Mivel a tárolók megfelelő kapacitáson vannak, ezért az idei tél „talán megúszható lesz” kisebb fennakadásokkal, viszont a 2023-as tél nehezebb lehet. Az alapforgatókönyv szerint a mostani árszinteknél enyhén alacsonyabb szinten stabilizálódna a gáz árfolyama, köbméterenként 120–170 euró között.

Török Lajos szerint Európában recesszió jöhet és mentőprogramokra van szükség – összegezte a kilátásokat.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.