időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Több mint kétezer önkormányzat kap támogatást a szociális tüzelőanyag-programban

Forrás: MTI
2022.09.29. 18:34 2022.09.30. 14:14
Több mint kétezer önkormányzat kap támogatást a szociális tüzelőanyag-programban

A szociális tüzelőanyag-pályázatra 2374 települési önkormányzat nyújtott be érvényes támogatási igényt, ezzel várhatóan 180-190 ezer család kap a téli tüzelője beszerzéséhez segítséget – tájékoztatta a Belügyminisztérium csütörtökön az MTI-t.

A szankciós energiaválság miatt elindított hatóságiárastűzifa-program mellett a kormány idén is biztosít ingyenesen tűzifát a kistelepülésen élő rászorulóknak, erre a kormány ötmilliárd forintot fordít – közölték.

A pályázatok beadási határideje augusztus 31. volt, az önkormányzatok a tüzelőanyagot legkésőbb jövő február 15-ig oszthatják ki a rászorulóknak, a támogatás teljes összegének pénzügyi felhasználása pedig március 31-ig történhet meg. A tűzifa, valamint a szén szállításából – ideértve a rászorulókhoz való eljuttatást is – származó költségek az önkormányzatokat terhelik.

A szociális tüzelőanyag-program 2011 óta működik, az ötezer lakosúnál kisebb településeken élőket segíti.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Dunaújvárosi Hírlap/Szabóné Zsedrovits Enikő)

Megugrott a szén és tüzifa iránti kereslet

Megnőtt a szén és a tűzifa iránti kereslet hétfő óta, azonban az MTI által megkérdezett tüzelőanyag-kereskedések szerint ez nemcsak annak tudható be, hogy kedden délután leállt a gázszállítás Ukrajnából.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.