időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Fél évszázada nem látott inflációval néz szembe Belgium

V4NA
2022.10.01. 06:52 2022.10.01. 08:48
Fél évszázada nem látott inflációval néz szembe Belgium

Belgiumban rohamos tempóban emelkednek az energiaárak és egyre többe kerülnek az élelmiszerek és a szolgáltatások, ami történelmi mértékű inflációt eredményez. Csaknem ötven éve nem volt példa ilyen mértékű pénzromlásra.

Nehéz hónapot zárt a belga gazdaság, a legfrissebb adatok szerint ugyanis közel ötven éve nem volt ilyen mértékű  pénzromlás és drágulás, mint 2022 szeptemberében. A Statbel belga statisztikai hivatal által közzétett statisztika azt mutatja, hogy az infláció idén az augusztusban regisztrált 9,94 százalékról szeptemberben tovább fokozódott, és jócskán túllépve a 10 százalékot, 11,27 százalékra nőtt.

A hivatal kiemeli, hogy ilyen magas értéket legutóbb csaknem fél évszázada, 1975-ben tapasztaltak.

A kiugró adathoz nagymértékben járul hozzá az energiaválság, az elszabadult gáz- és áramár ugyanis az elmúlt hónapok során 60,54 százalékkal nőtt. Ez jelentős emelkedés a júliusban mért 49,11 és az augusztusi 49,81 százalékos adatokhoz képest. Az energiainfláció összességében 5,39 százalékponttal járul hozzá a teljes inflációhoz, a drágulás csaknem fele tehát az elszabadult energiaárak következménye.

A jelentésből az is kiderül, hogy az energiaárak emelkedése 2021 ősze óta folyamatos, Belgiumban az áram jelenleg 81,3 százalékkal többe kerül, mint egy évvel ezelőtt. A földgáz esetében még nagyobb a drágulás, éves szinten 134,9 százalékkal emelkedett az ára. A fűtőolaj az elmúlt 12 hónap alatt 56,3 százalékkal drágult, az üzemanyagért pedig 16,8 százalékkal kell többet fizetni, mint tavaly ilyenkor.

Az adatokból kiderül, hogy a szolgáltatások is megdrágultak Belgiumban, 5,36 százalékról 5,38 százalékra emelkedett az árváltozás, és szintén nagymértékű az élelmiszerárak drágulása. Az alkoholos italokat is beleértve szeptemberben 10,40 százalékkal többet kellett fizetniük a belgáknak az augusztusi 9,71 százalékos drágulást követően. A jelentés szövege hangsúlyozza, hogy ezeknél a termékeknél tavaly novemberben mindössze 0,47 százalékos volt a drágulás.

A statisztikai hivatal adataiból kiolvasható, hogy legnagyobb mértékben az olajok és zsiradékok drágultak, ezeknél a termékeknél ugyanis csaknem 25 százalékos volt az áremelkedés, szemben a tavaly novemberi 3,6 százalékkal. A kenyér és a gabonafélék esetében az infláció 2022 szeptemberében 13,2 százalék volt, míg tavaly novemberben még csak 1,7 százalékos. A húsáruk inflációja 10,3 százalékos volt, míg 2021 novemberében csupán 0,8 százalékos drágulást regisztráltak, az élelmiszeripari termékek összességében 2,03 százalékponttal járultak hozzá az inflációhoz.

Jól látszik tehát az adatokból, hogy Belgiumban egyre drágább az élet, a 2022 szeptemberében mért rekordmagas infláció a villamos energia, a földgáz, bizonyos élelmiszerek, a fűtőolaj, valamint a szolgáltatások drágulásának tudható be.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Europress/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.