Megjelent a rendkívüli mezőgazdasági kamattámogatási program szabályozása

A hitel akár hároméves futamidővel is felvehető.

Forrás: MTI2022. 10. 29. 13:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az aszályveszélyhelyzeti operatív törzs döntésének megfelelően rendkívüli mezőgazdasági kamattámogatási program indul az állattartók és az aszály következtében kárt szenvedett mezőgazdasági termelők forgóeszköz-finanszírozásának megkönnyítésére, 14 százalékpont kamattámogatással 

– emlékeztettek.

Az agrár Széchenyi-kártya folyószámlahitel-konstrukció részeként a mezőgazdasági termelőknek a rendkívül kedvezményes kamatozású, szabad felhasználású forgóeszközhitel a Kavosz Zrt. által működtetett regisztráló irodákban, illetve a forgalmazó bankoknál hamarosan elérhetővé válik. A kedvezményes folyószámlahitel-konstrukciót az igazoltan aszálykárt szenvedett növénytermesztő és a tenyésztési információs rendszerben regisztrált állattartó (beleértve a halgazdálkodókat) vállalkozások igényelhetik – közölték.

A hitelfelvevők által fizetendő kamat, az Agrárminisztérium által nyújtott kiemelt, legfeljebb 14 százalékpont/év kamattámogatásnak köszönhetően jelentősen a piaci kamatok szintje alatt lesz. 

A hitel akár hároméves futamidővel is felvehető, lehetőséget biztosítva ezzel a likviditási és jövedelmezőségi problémák kigazdálkodásához. Az agrártárca által nyújtott kiemelt támogatás a hatályos jogszabály szerint a 2022. december 31-ig hatályba lépett új hitelek esetében vehető igénybe, a hitelkiváltásra az agrár Széchenyi-kártya üzletszabályzata szerint van lehetőség.

Fontos információ, hogy a kamattámogatás uniós támogatási jogalapjának időközben ismertté vált, várható meghosszabbodása lehetővé fogja tenni, hogy a minisztérium egy későbbi rendeletmódosítással a támogatás alapjául szolgáló hitelek hatályba lépési határidejét – a jelenlegi tervek szerint 2023. március 31-ig – meghosszabbítsa. A kiemelt kamattámogatás elsődlegesen az ukrán válság kapcsán bevezetett átmeneti krízistámogatási jogcímen, annak feltételei hiányában csekély összegű támogatási jogcímen nyújtható – írták.

A kamattámogatás alapjául szolgáló, az ukrán válság kapcsán bevezetett uniós támogatási jogcím a mezőgazdasági termeléshez kapcsolódóan jelenleg 62 ezer euróban meghatározott keretösszege – az euró–forint árfolyam függvényében – mintegy 60-65 millió forint hároméves futamidejű hitel felvételét teszi lehetővé ekkora kamattámogatással. Reálisan számolnak azzal ugyanakkor, hogy az időbeli meghosszabbítás mellett jelentősen megemelkedik a nyújtható támogatási keretösszeg, amely még magasabb összegű, kiemelt kamattámogatású hitelek felvételi lehetőségét jelenti majd a gazdálkodók számára – jelezték.

A hitelkérelmeket (igénylőlapot) az eddigiekhez hasonlóan a Kavosz Zrt. által működtetett regisztráló irodákban lehet benyújtani. 

A kiemelt támogatással működő hitel részletes feltételei a www.kavosz.hu honlapon találhatók.

A hitelkérelmekhez az aszálykár igazolása a földművelésügyi igazgatási hatáskörben eljáró megyei kormányhivatalnak az aszálykárra vonatkozó igazolásának, míg az állattartói minőség igazolása az igénylőlap benyújtását megelőző fél évnél nem régebbi kiállítási dátumú, a TIR-ben elérhető, 1350-es számú tenyészetigazoló lap másolati példányának és a kérelem benyújtásakor az azon szereplő adatok valóságnak történő megfeleléséről szóló nyilatkozatnak a benyújtásával történik.

Az Agrárminisztérium szándéka szerint ez a rendkívül kedvezményes hitelkonstrukció hozzájárul a mezőgazdasági termelőket idén ért nehézségek kezeléséhez és a termelés megnövekedett forgóeszközigényének hatékony finanszírozásához, ezzel végső soron az élelmezésbiztonság megőrzéséhez 

– tudatták.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.