Népszerű a Vállalkozások regionális munkaerő-támogatása

A Vállalkozások regionális munkaerő-támogatása tíz hét alatt elérte az eredetileg kitűzött tízezres célszámot az igénylésekben.

Magyar Nemzet
2022. 10. 29. 11:48
pék Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Népszerű az az augusztus közepén indított program, amelynek részeként az álláskeresők foglalkoztatására ösztönzik a vállalkozásokat. A Vállalkozások regionális munkaerő-támogatása elnevezésű programban a vissza nem térítendő bérköltség támogatást mostanáig 10 410 új munkatárs felvétele után igényelték a cégek. Csaknem négyötödük esetében már oda is ítélték a munkaadóknak a kért forrásmennyiséget összesen 6,7 milliárd forint értékben – közölte szombaton a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM). 

A program mások mellett pályakezdők, kisgyermekesek vagy tartósan munkanélküliek foglalkoztatására ösztönöz fejenként akár 900 ezer forint állami hozzájárulással.

A Vállalkozások regionális munkaerő-támogatása Budapesten és Pest megyén kívül az ország minden részében elérhető 2022. augusztus 15. óta. 

A programban legfeljebb fél éven át havonta akár 150 ezer forintot kaphatnak az álláskeresők számára munkahelyet biztosító vállalkozások. A támogatás célcsoportjába tartoznak a 25 év alattiak, a 25–30 év közötti pályakezdők, az 50 év felettiek, a legfeljebb alapfokú iskolai végzettségűek, a legalább hat hónapja regisztrált álláskeresők. 

 

Hasonlóképpen támogatható az is, aki legfeljebb harminc napja lépett ki a közfoglalkoztatásból, megváltozott munkaképességű, kisgyermeket nevel, ápolási díjban részesül, vagy a dokumentációban felsorolt vidéki kistelepülésen lakik.

A hat hónapon át igénybe vehető támogatás mértéke a fenti csoportok legalább egyikébe besorolható álláskereső foglalkoztatása esetén a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és a ténylegesen átutalt szociális hozzájárulási adó fele. Ha az új munkatárs több felsorolt kritériumnak is megfelel, a bruttó bér és szochó legfeljebb háromnegyedét vállalhatja át az állam. A pályázati feltételekről részletes tájékoztatás a www.munka.hu oldalon olvasható.

A Vállalkozások regionális munkaerő-támogatásának köszönhetően mostanáig a legtöbben Hajdú-Bihar,  Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében állhattak munkába. Az ágazatok közül a kereskedelem-gépjárműjavítás, az építőipar és a turizmus-vendéglátás vállalkozásai érdeklődnek a legélénkebben a program iránt.

 

2022 első tíz hónapjában 240 ezer fő alatt maradt a regisztrált álláskeresők átlagos száma. E mutató a jelenleg rekordévnek számító 2019-ben sem süllyedt 250 ezer alá

– idézi a közlemény Kutnyánszky Zsoltot. Az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár hozzátette:  A kedvező eredményhez nagyban hozzájárult, hogy májustól augusztusig kevesebb álláskeresőt tartottak nyilván Magyarországon, mint korábban bármelyik hónapban. 

 

A Vállalkozások regionális munkaerő-támogatása tíz hét alatt elérte az eredetileg kitűzött tízezres célszámot az igénylésekben. A 8,5 milliárd forint összértékű kérelmek alapján több mint 8300 fő támogatásáról született eddig kedvező döntés. A kormányzati segítséggel kenyérkeresethez jutottak közel harmada fiatal, a program jóvoltából már háromezer 25 év alatti talált állást

 

– közölte az államtitkár.

Borítókép: A Vállalkozások regionális munkaerő-támogatása Budapesten és Pest megyén kívül az ország minden részében elérhető 2022. augusztus 15. óta (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.