időjárás 2°C Mária 2022. december 8.
logo

Szijjártó Péter: Megkezdődött a paksi atomerőmű bővítéséhez szükséges reaktortartályok gyártása

Forrás: MTI/Facebook
2022.10.01. 10:31 2022.10.01. 10:45
Szijjártó Péter: Megkezdődött a paksi atomerőmű bővítéséhez szükséges reaktortartályok gyártása

Amíg Pakson a földmunkák zajlanak, addig Oroszországban megkezdődött az atomerőmű bővítéséhez szükséges reaktortartályok gyártása – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombat reggeli bejegyzésében a Facebook-oldalán.

A tárcavezető azt írta: a reaktortartályok lényegében az atomerőmű szívét képezik, ugyanis ezekben zajlik majd le az a szabályozott láncreakció, amely az energiát biztosítja a működés során.

A nukleáris hatóságtól minden engedélyt megkaptunk a mintegy 330 tonna súlyú, több mint 11 méter magas elemek legyártásához és a magyar szakemberek is elvégezték a szükséges vizsgálatokat. Ezzel minden feltétel adott a reaktortartályok legyártásához, a munka első lépése pedig a kovácsolás

– jelezte a tárcavezető bejegyzésében.

Borítókép: A Paksi Atomerőmű által megtermelt villamos energiát az országos hálózatba szállító magas feszültségű elektromos távvezetékek oszlopsorai az erőmű szomszédságában (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.