Meghozta döntését az Európai Bizottság a gázársapkáról

Az árplafon a jövő évben lenne érvényben – olvasható a VG cikkében.

MAGYAR NEMZET
Forrás: VG.HU2022. 11. 22. 17:47
(Fotó:MTI/EPA/Filip Singer)
Forrás: MTI/EPA/Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió végrehajtó testülete, az Európai Bizottság kedden megawattóránként 275 eurós gázárplafont javasolt az európai referenciaértékként szolgáló holland tőzsdén kötött, havi előre hozott származtatott ügyletekre. (Egy euró 407,43 forint.) Ez az ár messze meghaladja azt a 121 eurót, amellyel kedden kereskedtek a földgázzal a TTF-en, és olyan magas, amilyen szinten csak rövid ideig tartózkodott augusztusban – olvasható a Vg.hu cikkében.

Az árplafon 2023. január 1-jétől egy évig lenne érvényben – idézte a Reuters Kadri Simsont, az EU energiaügyi biztosát, aki megerősítette, a cél megvédeni az embereket és a vállalkozásokat a szélsőséges áremelkedésektől.

A mechanizmust gondosan úgy terveztük meg, hogy hatékony legyen, ugyanakkor ne veszélyeztesse az ellátásbiztonságunkat, az uniós energiapiacok működését és a pénzügyi stabilitást

– tette hozzá.

Az árak felső határának ötlete már hónapok óta megosztja az uniós országokat, olyannyira, hogy Brüsszel más ötletekkel is előállt helyette. A bizottság legújabb javaslatát csütörtökön vitatják meg a blokk 27 tagállamának energiaügyi miniszterei.

Az eredeti cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.