időjárás 6°C Ambrus 2022. december 7.
logo

Meghozta döntését az Európai Bizottság a gázársapkáról

MAGYAR NEMZET
Forrás: VG.HU
2022.11.22. 17:47 2022.11.22. 18:18
Meghozta döntését az Európai Bizottság a gázársapkáról

Az árplafon a jövő évben lenne érvényben – olvasható a VG cikkében.

Az Európai Unió végrehajtó testülete, az Európai Bizottság kedden megawattóránként 275 eurós gázárplafont javasolt az európai referenciaértékként szolgáló holland tőzsdén kötött, havi előre hozott származtatott ügyletekre. (Egy euró 407,43 forint.) Ez az ár messze meghaladja azt a 121 eurót, amellyel kedden kereskedtek a földgázzal a TTF-en, és olyan magas, amilyen szinten csak rövid ideig tartózkodott augusztusban – olvasható a Vg.hu cikkében.

Az árplafon 2023. január 1-jétől egy évig lenne érvényben – idézte a Reuters Kadri Simsont, az EU energiaügyi biztosát, aki megerősítette, a cél megvédeni az embereket és a vállalkozásokat a szélsőséges áremelkedésektől.

A mechanizmust gondosan úgy terveztük meg, hogy hatékony legyen, ugyanakkor ne veszélyeztesse az ellátásbiztonságunkat, az uniós energiapiacok működését és a pénzügyi stabilitást

– tette hozzá.

Az árak felső határának ötlete már hónapok óta megosztja az uniós országokat, olyannyira, hogy Brüsszel más ötletekkel is előállt helyette. A bizottság legújabb javaslatát csütörtökön vitatják meg a blokk 27 tagállamának energiaügyi miniszterei.

Az eredeti cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.